Bebekler, uyurken pışpışlanmayı fiziksel rahatlama, duygusal güven ve sosyal bağ kurma nedeniyle severler. Ebeveynlerin bebekleriyle bol bol ten tene temas kurması önerilir.
Okşama, kucaklama gibi fiziksel temas, bağlanma hormonu olarak bilinen oksitosin salgılanmasını artırır. Bu hormon, bebeğe güven ve sevgi hissi verir. Bebekler, özellikle anne-baba veya bakım veren kişilerin dokunuşuna tepki gösterir.
Sırt okşama, baş okşama gibi yumuşak dokunuşlar, bebeğin sinir sistemini rahatlatır. Stres hormonu (kortizol) seviyesini düşürerek sakinleşmelerine yardımcı olur.
Sevgi dolu dokunuşlar, dünyayı dokunarak tanıyan bebeklerin duyusal gelişimini destekler ve çevreyle iletişim kurmalarını sağlar.
Genellikle yumuşak, ritmik hareketler içeren sıvazlama, hafif vurma gibi pışpışlama hareketlerindeki ritim, anne karnındaki kalp atışı veya rahim hareketlerini hatırlatarak rahatlatıcı bir etki sağlar.
Hafif masaj veya okşama, bebeklerde kan dolaşımının düzenlenmesini, sindirimin kolaylaşmasını sağlayarak uykuya geçişi de hızlandırır.
Bazı bebekler fazla dokunulmaktan ve pışpışlanmaktan hoşlanmayabilir. Tepkilerini doğru gözlemlemek gerekir.
-
1 Yazın bebeğinizin cildiniz koruyun
-
2 Sarsılmış bebek sendromuna dikkat!
-
3 Hamilelikte uyku sorunlarına çözümler
-
4 Bebeklerde katarakt görülür mü?
-
5 Doğum çantası hazırlığı nasıl olmalı?
-
6 Saç kesimi için öneriler
-
7 Kilosu ayına göre normal mi?
-
8 Göz gelişimi ile ilgili merak edilenler
-
9 Servikal serklaj nedir?
-
10 Sezaryen sonrası normal doğum mümkün mü?