Ağlayan bebeği susturmak ve uyutmak amacıyla sallamak, bebeğin beyninde ciddi hasarlara neden olabiliyor. Uzmanlar, bebekleri sallayarak uyutmanın sakıncaları konusunda aileleri uyarıyor.
Bebeklerin ani hareketle; ileri, geri, sağa, sola veya elle sarsılması, boyun kaslarının zayıflığı nedeniyle beynin etrafını saran yapıların zedelenmesine yol açabiliyor. Sarsılmış bebek sendromu denilen bu durum, ani harekete bağlı olarak bebeğin zarar görmesine sebep oluyor.
Sağlıklı bir uyku için bebeklerin nasıl uyutulması öneriliyor?
Uykuya geçiş için tek bir yöntem yok, bebekten bebeğe değişkenlik gösterebiliyor. Ancak bebeğin uyutulmadan önce karnının tok, altının temiz olması gerekiyor. Odanın havalandırılması, ortam ısısının uygun olması ve bebeğin üzerindeki kıyafetin de mevsime uygun olması önem taşıyor.
Tüm bu koşullar sağlandıktan sonra, bebek her akşam aynı saatlerde; loş ışıkta, kendi yatağına yatırılarak, sırtını sıvazlayarak, elini tutma gibi çocuğun güven duygusunu zedelemeyecek şekilde uyutulmaya çalışılabilir. Özellikle ilerleyen aylarda bebeğin uyku arkadaşı gibi bir oyuncak ile uykuya geçişi daha kolay hale getirilebilir.
-
1 Erken teşhis ile ameliyatsız tedavi
-
2 Doğum izni artıyor
-
3 Uyku arkadaşı nedir?
-
4 Bebeğinizi kalın giydirmeyin
-
5 Gelişim geriliği neden olur?
-
6 Yenidoğan hastalıkları nelerdir?
-
7 Güvenli bağlanma neden önemli?
-
8 Yenidoğan bebeklere SMA testi
-
9 Doğum yardımı başvuruları başladı
-
10 Açık havanın faydaları saymakla bitmiyor