Ek gıda verirken bunlara dikkat edin!

Harika bir gebelik dönemi geçirdiniz, emziklilik döneminde beslenmenize dikkat ettiniz ve şimdi ek gıdaya geçiş süreci başladı.Diyetisyen Sezen Çetinkaya bebeklerde bu önemli süreç hakkında bilgiler verdi.
 
Her bebeğin iştahı ve besin ihtiyacının farklı olduğunu unutmamalı ve öncelikle bebeğinizin iştahına saygı göstermelisiniz.
 
Ek gıdaya erken başlanması kadar geç başlanması da sağlık problemleri yaşamasına sebep olmaktadır. Örneğin tahıl gurubuna zamanında başlamayan bebeklerde ileriki dönemde gluten hassasiyeti çok daha fazla karşımıza çıkmaktadır.
 
Anne sütüne ek olarak, akşam öğünlerinde başlanmalı. İlk başlanacak ek gıdalar; muhallebi, ev yapımı yoğurt, bazı sebze ve meyve püreleri, peynir, bebek bisküvileri içermelidir. İlk başlanacak sebzeler havuç ve balkabağı olmalıdır. Anne sütüne yakın tatta olduklarından bebekler çok kolay kabul ederler bu tadı. Sonrasında diğer sebzeleri havuç ve balkabağı püresine karıştırarak başlatabilirsiniz. Meyvelerden şeftali, elma ve muz ile başlanabilir. İnek sütü vermeye hemen başlanmamalı fakat yoğurt şeklinde başlayabilirsiniz. Biberon ve yalancı emzik kullanımından uzak durulmalı fincan veya küçük kaşık ile az miktarda başlanmalı. Ek gıdaların hepsine hemen başlanmamalı, 3-4 günde bir yeni besin denenmelidir.
 
Yaş grubu bebeklerde yasaklı besinler nelerdir?
 
Vereceğiniz besinlerin alerji yapıp yapmadığı kontrol etmelisiniz. İnek sütü ve yumurta beyazı bu sebeple verilmemelidir. Bal, çilek, domates, kakao, çikolata, kivi, salam sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, konserve, dondurulmuş ve katkılı, tuzlu, baharatlı, hazır gıda, kuru yemiş, patlamış mısır, pestil, sakız gibi boğulmaya sebep olabilecek gıdalardan uzak durulmalıdır.
Kaynak: Milliyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title