Hamilelikte bacak ağrısına dikkat!

Hamilelik boyunca anne adayı vücudunun neredeyse hemen her yerinde ağrılar, kasılmalar yaşar. Bu ağrıların başında da bacak ağrısı gelir. Özellikle bacak ağrıları geceleri çok daha fazla nükseder anne adayını uykusuz bırakmaya kadar gider.
 
Hamilelikte bacak ağrısı
 
Hamilelikte bacak ağrıları ilk aylarda ortaya çıkmaz. Ancak ilerleyen dönemlerde alınan kilolarla birlikte dolaşım ve sinir sisteminde baskı yaşandığında artık bacak ağrıları yaşanabilir. Sol bacak ya da sağ bacak diye bir ayırım yoktur. Eğer tek bacakta ağrı olursa bu dolaşım bozukluğuna işaret olup mutlaka doktor kontrolü gereklidir.
 
Bacak ağrılarının nedenleri
 
Hamilelikte kalsiyum ve magnezyum eksikliği bacak ağrılarının başlıca sebebidir. Hamilelikte bacak ağrısının bir başka sebebi ise varis problemidir. Alınan fazla kilolar da bacaklara yükü fazlalaştıracağından ağrılara neden olur.
 
Hamilelikte bacaklarda şişme ve ödem
 
Hamilelik boyunca hormon seviyeleri her zaman yüksektir. Bu yüksek hormon miktarı vücutta su tutmaya ve dolayısıyla ödeme yol açar. Şişkinlik durumu ellerde, yüzde, ayaklarda olur. Bu durum özellikle son aylarda hâkimse mutlaka doktora görüşülmelidir. Zira bu belirtiler preeklemsi yani gebelik zehirlenmesi belirtileri de olabilir. Bu durum hem anne adayı hem bebek için çok zararlıdır.
Hamilelikte bacak ağrısı ve varis
 
Hamile kadınlarda dolaşım sisteminde sorun yaşanması doğal bir durumdur. Vücut basıncında artış yaşandığında kan dolaşımında problemler oluşur ve sonrası da varis oluşur. Kilo alımı, uzun süre ayakta kalma, genetik durum varis nedenleri olarak gösterilebilir. Varis durumu hamilelikte kadına şiddetli bacak ağrıları yaşamasına neden olur. Mutlaka tedavi edilmelidir.
 
Hamilelikte bacak ağrıları ve krampları
 
Hamilelikte bacak ağrıları ve kramplar genelde 6.aydan itibaren çok daha yoğunlaşır. Bu durumun yaşanmasında hem hormonal değişimler hem de alınan kilolar etkilidir. Bu acıyı azaltmak adına hep aynı pozisyonda kalınmaması önerilir. Mesela uzun süre ayakta durmamak ya da aynı pozisyonda oturmamak gibi. Masa işinde çalışılıyorsa kısa aralar verilmesi önemlidir. Yapılacak masajlar hem ağrıları azaltmada hem kramp yaşanmaması adına önlem olacaktır. Doktor kontrolünde kullanılan sıkıştırma çorapları da son derece yararlıdır.
 
Hamilelikte bacak ağrısı nasıl geçer?
 
Anne adayları bacaklarını mümkün olduğunca dinlendirmelidir. Yüksekte tutmak rahatlatıcıdır. Gece uykusunda iken annenin yan yatması çok daha uygun pozisyondur. Bol sıvı tüketimi vücutta ödemi azaltır. Alınan kilolar mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Akşamları ayak bileklerine buz tutmak rahatlatıcı etki sağlayacaktır.
Kaynak: Milliyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title