Doğum başladıktan sonra bazı pozisyonlarda durmak, doğumun ilerleyişini kolaylaştırabilir.
Doğum başladıktan sonra kasılmalar git gide daha sık aralıklarla gelmeye başlar. Bebeğin doğmaya hazır olduğu son aşamaya gelene kadar bu süreç birkaç saat, hatta bazı nadir durumlarda birkaç gün sürebilir! Kasılmalar devam ederken hareket halinde olmak, bebeğin doğum kanalına yerleşmesini kolaylaştırdığı gibi, annenin kasılmalarla baş etmesini de kolaylaştırır. Ancak bazen de sadece durmak gerekir…
Doğum sürecinde yürümek, merdiven inip çıkmak veya çeşitli doğumu kolaylaştıran hareketleri tekrarlamak istemediğiniz zamanlarda bu pozisyonlarda durmayı deneyebilirsiniz:
1- Ayakta durmak
Çok basit! Ayakta durmak, doğum sürecindeki bir kadın için çoğu zaman yatıyor olmaktan daha iyidir. Yerçekiminin etkisiyle bebeğin aşağı doğru hareket etmesi desteklenir ve karın bölgesi daha rahat edeceğinden, annenin hissettiği baskı da yatar pozisyonlara göre daha az olur. Küçük adımlarla yürüyebilir, kollarınızı bir duvara dayayabilir, bir sandalyeye veya yüksek bir yere yaslanabilirsiniz. Kollarınızı dans eder gibi eşinizin, ebenizin ya da doulanızın boynuna dolamak da iyi bir fikirdir, eğer kendinizi yorgun hissediyorsanız yanınızdaki birinden destek alarak ayakta durmak çok daha iyi olacaktır.
2- Oturmak
Bir sandalyede, pilates topunun üzerinde ya da yatağınızın kenarında, ayaklarınızı yere tamamen basarak oturmak da doğumu kolaylaştıran pozisyonlardan biridir. Ancak otururken vücudunuzda gereksiz gerginliklerin oluşmamasına dikkat etmelisiniz. Ayaklarınızı iyice sabitledikten sonra bir dakikalığına gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alıp vererek omuzlarınızı, boynunuzu, belinizi, karnınızı, bacaklarınızı serbest bırakmayı deneyin. Minimum eforla bir oturma pozisyonunda durmak, yine yerçekiminden faydalanarak bebeğinizin aşağı inmesini kolaylaştırır, size de dinlenmeniz için biraz zaman vermiş olur. Kasılma başladığında ayağa kalkıp hareket etmek isteyebilirsiniz ancak kasılma aralarında oturarak dinlenmek, birçok anne için oldukça rahatlatıcıdır. Arkanızda durup başınıza, omuzlarınıza veya sırtınıza masaj yapacak biri de varsa, oturduğunuz yerden kalkmak istemeyebilirsiniz!
3- Bağdaş kurmak
Yerde veya yatağınızın üzerinde bağdaş kurarak oturmak, doğum sürecinde dinlenmenin en güzel yollarından biridir. Bağdaş kurarak oturmadan önce kalçanızı desteklemek için altınıza bir minder koyun ve kuyruk sokumunuzun bir miktar yukarıda olmasını sağlayarak bacaklarınızı da rahatlatın. Bağdaş kurmak, kasıklarınızdaki baskı hissini azaltmak için de çok iyi bir pozisyondur.
4- Yarı-oturmak
Çok yorgunsanız, epidural aldıysanız veya sadece kasılma aralarında biraz uyuyabilmek istiyorsanız, yükselttiğiniz yatakta yarı oturur vaziyette uzanmak iyi bir fikirdir. Ayakta ya da otururken olduğu kadar yerçekiminden faydalanamazsınız ama yine de tamamen uzanmak yerine yarı oturur pozisyonda olmak, bebeğinize daha fazla hareket alanı sağlamanızı, daha rahat nefes almanızı ve kasılma geldiğinde belinizi hareket ettirerek ağrıyla daha kolay baş etmenizi sağlayacaktır. Bu pozisyonun avantajı, bütün vücudunuzu gevşetebilir ve tüm ağırlığınızı yatağa bırakarak rahatlayabilirsiniz.
5- Çömelmek
Çömelmek (squat), hamileliğinizde öğrenmeniz gereken ve doğumda da sık sık yapabileceğiniz harika bir harekettir. Ayaklarınız yere sağlam basar haldeyken bir yere tutunarak ya da sırtınızı yaslayarak çömeldiğinizde, pelvisiniz bebeğinizin yerleşmesi için en uygun pozisyonu alır. Bebeğin doğum kanalında ilerlemesini destekleyen bu pozisyon, özellikle doğumun son aşamalarında oldukça etkilidir.
6- Dört ayak pozu
Ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde bir kedi gibi durduğunuzda, karnınızdaki tüm ağırlığı yer çekimine bırakmış olursunuz ve rahatlarsınız. Özellikle bel ve sırt bölgesinde yoğunluk hissediyorsanız, bu poz dinlenmek için çok iyidir. Yatağınızın üzerinde veya yere serdiğiniz bir mat/örtü üzerinde bu pozu yapabilirsiniz. Bebeğin doğum için en uygun pozisyonu almasını destekler, hatta ters duran bir bebeği uygun doğum pozisyonuna bile getirebilirsiniz!
7- Öne yaslanmak
Dizleriniz yerdeyken kollarınızla yatağa, sandalyeye ya da bir koltuğa uzanarak karnınızı dört ayak pozunda olduğu gibi boşluğa bırakabilirsiniz. Veya yükselttiğiniz yatağınızın başucuna kollarınızı ve başınızı dayayarak da bu pozu yapabilirsiniz. Sırtınıza ve belinize binen yük azalacak, bacaklarınız rahatlayacak ve başınızı koyabildiğiniz için omuz ve boyun bölgesinde oluşabilecek gerginlikler de hafifleyecektir.
Kaynak: Habertürk
-
1 Ten tene temas neden önemli?
-
2 Hıçkırığa ne iyi gelir?
-
3 Ultrason terimleri ne anlama geliyor?
-
4 Uyku pozisyonuna dikkat edin!
-
5 İzlem aralıkları nasıl olmalı?
-
6 Kaşık tırnak (koilonişi) nedir?
-
7 Yeni kardeşe hazırlık
-
8 Bıngıldak neden önemli?
-
9 Bebeklerin idrarı nasıl olmalı?
-
10 Cilt soyulması nasıl önlenir?