Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır?

Bebeklerdeki uyku düzenini sağlamak ebeveynlerin en çok zorlandığı konulardan biridir. Bu konuda biraz soğukkanlı ve sabırlı olmak birincil şart gibi görünüyor
 
Hayatınızın en güzel ama en uzun 9 ayını geride bıraktınız. Şimdi meleğiniz kucağınızda, sonunda kavuştunuz! Fakat bitmeyen ağlamalar ve uykusuz geceler yüzünden ne yapacağınızı bilmiyorsanız bu öneriler size ışık tutacaktır.
 
Uyku Saatleri Belirleyin!
 
Bebekler hele ki ilk aylarda düzen severler. Bu düzen oluşturma fikri sizinde hoşunuza gidebilir. Sonuçta günün planı da ortaya çıkmış olacak ve sizde kendinizi daha özgür hissedebileceksiniz. Gündüz ve gece uykularını belli saatlere yaymaya özen gösterin. Yeni doğan bebekler günün hemen hemen bir çoğunu uykuda geçirmek isteyeceklerdir. Aylar ilerledikçe uyku saatleri kısalmaya başlar. Bu düzeni oluşturmak için gece ki uyku saati önemlidir. Bebeğin gece uyku saati en geç 20:00 veya 21:00 saatleri arasında olmalıdır. Gece en geç 24:00’de beslenmesini sona erdirmelisiniz. Fakat yeni doğanlar ilk 6 ay gece de beslenmelerine devam etmelidirler. Çoğunlukla bebekler sabah 06:00 ve 07:00 sularında uyanırlar. Bu uyanmadan yaklaşık 2,5 veya 3 saat sonra bebeğinizin ikinci bir uykusu olmalıdır. Daha sonraki uyku saatlerini de siz kendi aktivitelerinize ve bebeğinizi izleyerek karar vermeli ve zaman içerisinde rutinleştirmelisiniz.
 
Uyku Öncesi Rutinleri Olsun!
 
Özellikle de gece uykusuna yatarken ona bazı rutinler belirlemelisiniz. Bunlar sizin de her akşam uygulayabileceğiniz şeyler olmalıdır. Örneğin her akşam banyo yapmak, onu rahatlatacak masaj, kitap okuma, odasında sakince minik oyunlar oynama, pijamalarını giyme vs. gibi kendinizin de belirleyebileceği farklı rutinler oluşturmalısınız. Bu rutinler bebeğinizi uykuya hazırlar ve uykuya dalma süresini minimuma indirir. Kendinizi bir düşünün. Gece yatmadan önce hepimizin kendine göre rutinleri vardır. Su içmek, dişlerimizi fırçalamak, pijamalarımızı giymek, kitap okumak veya müzik dinlemek uyku öncesinde bizi rahatlatır. Bebeğinizde uykuya geçerken aynı sizin gibi duyguları yaşamak ve hissetmek ister.
 
Uyku Arkadaşı Edinmeli!
 
Eğer uykuya geçişte problemler yaşıyor veya gece sık uyanıyorsa onun bir uyku arkadaşı edinmesini sağlayın. Pelüş kısa tüylü minik bir oyuncak onun uyku arkadaşı olabilir. Onun kokusu, dokusu ona her akşam yanına koyduğunuzdan uykuyu anımsatır, onu rahatlatır ve uykuya geçişini hızlandırır. Aynı şekilde gece uyandığında da onu yatağında gördüğünde kendini güvende hisseder ve daha rahat ve ağlamadan tekrar uykuya dalabilir.
 
Bebeğiniz Yatağında Uyumalı!
 
Uyku düzenini oluşturmakta en önemli ve atlanmaması gereken konu da budur. Bebeğiniz ne olursa olsun ilk doğduğu andan itibaren kendine özel yatağında yatmalıdır. Gündüz uykularında eğer evdeyseniz mutlaka yatağına yatırılmalıdır. Yatağında uyuma alışkanlığı da rutinler arasına girebilir. Yatağında uyuyup yatağında uyanan bebekler gelecekte daha öz güvenli bireyler olacaktır. Aynı zamanda yanınızda yatırdığınız veya aynı odada uyuduğunuz bebeğinizi ilerleyen zamanlarda yatağına ve odasında tek başına bırakma konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Bu durum büyüdükçe zorlaşacağından en baştan önlem almak en doğrusu olacaktır.
Kaynak: Mynet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title