Bebeğiniz size tuhaf mı görünüyor?

Yeni doğan bebeğiniz beklediğinizden oldukça değişik bir görünümde olacaktır. Tahmin ettiğinizden daha küçük ve narin olabilir. Kafasının biçimi size tuhaf gelebilir. Cildi verniks denen yağlı bir madde ile kaplı olabilir. Ayrıca sistemleri henüz tam çalışmadığı için derisinde benekler, morluklar ve renk değişiklikleri olabilir. Bunların hepsi normaldir. Sizi kaygılandıran bebeğinizle ilgili bir şey varsa bunu ebe yada doktorunuza sorun.
Bebeğinizi hemen kucağınıza alıp sevebilirsiniz. Bu size başlangıçta zor gelebilir, kendinize biraz zaman tanıyın. Bebeğin nasıl kucağa alınacağını, tutulacağını ve bunlara karşı onun size nasıl tepki vereceğini öğrendikçe, sizin sesinizi işittiğinde nasıl sakinleştiğini gördükçe onu daha çok seveceksiniz. Bebeğiniz mükemmel görünmüyorsa kaygılanmayın. Bebeklerin pek azı doğduklarında beklenen görünümdedir. Şimdi bebeğinizi ilk kucağınıza verdiklerinde nelerle karşılaşabileceğinizi bir gözden geçirelim.
 
Baş
Bebeğin başı doğumdaki bası nedeni ile garip bir biçim almış olabilir. Bu, iki hafta sonra normale döner. Alnının biraz üstünde bıngıldak bulunur. Burası kafa kemiklerinin kaynaşmaya başladığı yerdir. Bebeğiniz 18 aylıkken kemikler kaynaşır ve bıngıldak kaybolur. Bıngıldak bebeğinizi kucağa almakla yada sevmekle zarar görmez ama dikkat edilmesi gereken bir bölgedir. Bebeğiniz gür saçlı olabileceği gibi dazlak da olabilir.
 
Gözler
Doğumda mavimsi olan göz rengi daha sonra değişir. Altıncı aya kadar gerçek göz rengi belli olmaz. Göz kapaklarındaki şişlikler genelde doğuma bağlıdır, ancak doktordan bebeğin gözlerine hastalık etkenleri açısından bakmasını isteyin. Şaşılık yeni doğan bebeklerde sık görülür. İlk aylarda bebek şaşı bakabilir. Bebeği yüzünüzden 20 cm uzakta tutarsanız sizi görebilir.
 
Dil
Bebeğin dili ağız tabanına yapışık gibi ve dilin ucu çatallı görünebilir. İlk yılın sonuna doğru dilin ucu gelişmeye başlar.
 
Eller ve ayaklar
Bebeğin kan dolaşımı tam gelişmediğinden el ve ayaklar morumsu olabilir. Bebeğin yatışını değiştirdiğinizde bu yerleri pembeye döner. Tırnakları doğumda uzun olabilir. Bebeğiniz ellerini sıkıca yumacaktır.
 
Memeler
Bebeğinizin memeleri şiş olabilir, hatta biraz süt bile gelebilir. Bu her iki cinsiyettede gayet normaldir. Sebebi anneden bebeğe geçen hormonlardır. Şişlik bir iki günde azalır. Memeleri sıkarak sütü çıkarmaya çalışmamalısınız.
 
Cinsel organlar
Hem kız hemde erkek bebekte büyük görünebilir. Kızlarda vajinadan akıntı gelebilir, hatta bu bazen kanlı olabilir. Buna da sizden bebeğe geçen hormonlar neden olur, kısa sürede kesilir. Erkek bebeğin yumurtalıkları kasıklara doğru çıkmış olabilir. Durumu doktorunuza danışabilirsiniz çünkü fıtık olabilir.
 
Cilt
Yenidoğan bebeğin cildinde lekeler olabilir, bunlar geçicidir. Ellerde ve ayaklarda deri soyulması görülebilir, birkaç gün içinde geçer. Lanugo denen tüyler, özellikle bebek erken doğmuşsa dikkat çekebilir; iki hafta içinde bu tüylerde yok olur. Bebeğin tüm vücudunu rahimdeyken derisinikoruyan, beyaz rekli ve yağlı verniks maddesi kaplamışolabilir. Bu kolayca silinir ama deriyi koruduğu için bebek hemen yıkanmaz. Doğumda gözlenen doğum izleri genelde sonradan yokolur. Genellikle göz kapaklarında, alında ve ensenin arkasında görülen kırmızı lekeler bir yıl içinde kaybolur. Bunlar doğumdaki basıya ya da derinin tam gelişmemiş olmasına bağlıdır. Çilek görünümlü izler gittikçe büyüdüğünden sizi kaygılandırabilir, ancak beş yaşına dek bunlarda yok olur. Esmer bebeklerin sırtında moğol lekesi denen mavi lekeler bulunabilir. Parlak kırmızı bazı lekeler kalıcı olabilir.
 
Dışkı
Doğumda bebeğin barsaklarında mekonyum denen koyu, yapışkan bir madde bulunur. Bebek beslenmeye başlayınca dışkısının da rengi değişir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: “Bebeğinizi beklerken sizi neler bekler?” kitabı
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title