Yeni doğmuş bebekler günde 16-18 saat arası uykuya ihtiyaç duyarlar ve gündüz ile gece arasında ayrım yapmazlar. Siz gece ve gündüz emzirme rutinlerini farklılaştırarak bu durumu olumlu biçimde etkileyebilirsiniz.
Hayatının ilk ayında küçük bebeğinizin günde 16-18 saat uykuya ihtiyacı var. 24 saatlik döngüsü sık ve kısa uyanıklık ve uyku sürelerine bölünmüş durumda. Bütün uyku dönemleri normal olarak en fazla 2-4 saat sürer ve her uykudan acıkmış olarak kalkar! Bebeğiniz bu yaşta gündüz ve geceyi de ayırt edemiyor. Bunu ancak, ilerleyen birkaç ayında öğrenebilecek. Vücudunun sizinkine benzer günlük (ya da gece-gündüz) ritmini geliştirmesi için yaklaşık altı ay geçmesi gerekiyor. Bununla birlikte, siz de bu öğrenme sürecine katkıda bulunabilirsiniz; onu gündüz beslerken farklı, gece beslerken farklı davranabilirsiniz. Gündüz emzirirken, dikkatini çekmek ve etkileşimini artırmak için onunla sohbet edebilir; buna karşılık gece emzirirken ışıkları kısarak ve mümkün olduğunca az gürültü olmasına özen göstererek uyaranları azaltabilirsiniz.
Bebek bakımının ilk iki ayında onun uyuma ve beslenme davranışları hakkında gerçekçi olmayan beklentiler içine girmemelisiniz. Belli bir düzen oturtmak için bu dönem uygun bir zaman değildir, bebeğinizin beslenme ve uyku düzenini oturtmak için endişelenmeniz sadece sizin ve bebeğinizin üzerinde gereksiz baskı yaratabilir. Bu dönemde, bebeğiniz istedikçe onu besleyin ve bebeğiniz uyuduğu zamanlarda siz de mümkün olduğunca sık uyumaya çalışın.
Kaynak: www.prima.com.tr
-
1 Banyo sıklığı ne olmalı?
-
2 Bebeğinizi yatar pozisyonda beslemeyin
-
3 Göbek fıtığı ne zaman tedavi edilmeli?
-
4 Bebeğiniz göbek üstü zaman geçiriyor mu?
-
5 Beslemek için uyandırmak gerekli mi?
-
6 Doğumun belirtilerini bilin
-
7 Su vermeyin!
-
8 Kilo kaybı normal mi?
-
9 Bebekler ne zaman gülümser?
-
10 Bebeğiniz terliyor mu?