Bebekler neden çığlık atar?

Bebeklerin çığlık atması özellikle yeni anne baba olmuş ebeveynlerin paniklemesine neden olmaktadır. Bebekler konuşmayı öğrenip kendini ifade edebilme sürecine gelene kadar kendilerini bağırarak veya çığlık atarak ifade etmektedirler. Bu yüzden herhangi bir hastalık durumunda veya diş ağrısı gibi sağlık sorunlarında bebeklerde çığlık atma gözlenebilmektedir. Ancak bebeklerin çığlık atmasının tek nedeni sağlık problemleri değildir. Aynı zamanda bebekler kendi seslerini tanımaya başladıklarından ötürü de bağırma, çığlık atma gibi refleksler gösterebilmektedirler.
 
Bebeklerin Çığlık Atmasının Nedenleri Nelerdir?
Genellikle 1 yaşı itibariyle konuşmaya başlayan bebeklerde ilk 1-2 yıllık süreçte bağırma veya çığlık atma durumlarına sık rastlanmaktadır. İçeriğin devamında bebeklerin çığlık atmalarının başlıca nedenlerinden bahsedilmektedir.
 
Kendi Seslerini Tanımaya Başlamaları
Yeni doğan bebekler ilk 3-5 aylık süreçte kendi sesini yeni tanımaya başladığından bağırma, çığlık atma gereksinimi duymaktadırlar. Bu durum genellikle yeni doğan bebeklerde gözlenir. 5. ve 6. aydan sonra gözlenen çığlık atma halleri çoğunlukla başka sebeplerden kaynaklanmaktadır.
 
Diş Çıkarma Evresi
Bebeklerin en acılı dönemlerinden biri de diş çıkarma evresidir. Çoğunlukla ilk dişlerini 6-7 aylıkken çıkartan bebeklerde bazı durumlarda bu süreç 12. veya 18. ayı kadar bulabilmektedir. Bu evrede bebekte bağırma, huzursuzluk, çığlık atma gibi acı çektiğini belirten cinsten tepkiler gözlenebilir. Ancak bebeğin tek başına çığlık atması diş çıkardığı anlamına gelmez. Diş çıkarma evresinin başlıca belirtileri şunlardır;
 
Uyku düzensizliği,
Hafif ateş,
İştahsızlık,
Ağız içinde artan tükürük miktarı,
Elini sürekli ağzına götürmesi,
Huzursuzluk hissi ve huzursuzluğu belli eden çığlık atma, bağırma eylemi
Bebeklerde diş çıkarma sürecinde hafif ateş olabileceği gibi yüksek ateş sorunu da gözlenebilir. Şayet bu evrede bebekte 37 derecenin üstünde ateşlenme söz konusuysa, derhal uzman hekime başvurulmalıdır.
 
Stres Atma Gereksinimi
Bebekler ilk 5 aydan sonraki süreçte can sıkıntısını veya stresini belli etmek için bağırabilmektedirler. Özellikle uykudan uyandığında odada tek başına olduğunu fark eden bebeklerde, uzun süre aynı pozisyonda kalan bebeklerde sıkıntıyı belirtmek ve stres atmak için çığlık atma, bağırma durumları gözlenebilmektedir.
 
Sağlık Sorununu veya Çektiği Ağrıyı Belirtme Gereksinimi
Bebekler henüz konuşarak kendini ifade edemedikleri için çektikleri ağrıyı, sancıyı veya herhangi bir sağlık sorununu(soğuk algınlığı gibi) ağlayarak ve bağırarak göstermektedirler. Bebeğin elinin-ayağının ağrıması, dişinin ağrıması veya yüksek ateşli olması çığlık atmasının sebebi olabilir. Bağırma nedeninin doğru tespiti için bebeğin anne ve baba tarafından bir süre gözlenmesi ve sürekli takip edilmesinde yarar vardır.
 
Eğer bebeğiniz 2-3 yaşına gelmesine rağmen sürekli olarak bağırma, çığlık atma tepkileri gösteriyorsa altında yatan daha ciddi nedenler olabileceğinden derhal sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.
Kaynak: sagliklahayat.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title