Çocukların oda sıcaklığı kaç derece olmalıdır?

Oda termometresi ile oda sıcaklığını kolayca ölçebilirsiniz. Çocuğun odası fazla sıcak olduğunda havadaki nem oranı azaldığı için, solunan hava sıcak ve kuru olmaktadır. Bundan dolayı solunum yollarının iç duvarı olan mukozası şişmekte ve solunum yollarının daralıp tıkanmasına neden olmaktadır. Çocukların burun tıkanıklığı ve buna bağlı huzursuzluk ve uyku sorunu yaşaması durumunda oda havası gereğinden fazla sıcak, fazla soğuk ve kuru olabilir.
Çocukların vücut ısısını nasıl anlarız?
Vücut sıcaklığının kontrolü çocuğun el ve ayaklarına dokunarak değil çocuğun karın, sırt veya ensesine dokunarak yapılmalıdır. Çocuğun vücudunu sıcak mı soğuk mu diye kontrol ettiğimizde eğer soğuksa bir kat daha giydirip, aşırı sıcaksa bir kat çıkartabiliriz.
Çocuklar için ideal oda sıcaklığı kaç derece olmalı?
Çocuklar için ideal oda sıcaklığı gündüzleri 20-24 derece olmalıdır. Gece oda sıcaklığının gündüz oda sıcaklığından 1-2 derece düşük olması önerilir. Yaşamın ilk bir ayı olan yenidoğan döneminde; zamanında doğan tüm bebeklerde gündüz oda sıcaklığı 22-24 derece, zamanından önce doğan prematüre bebeklerde gündüz oda sıcaklığı 23-24 derece olmalıdır.
Prematüre bebeğin cilt altı yağ dokusu ince olduğundan bu bebeklerin vücut ısısını koruma yeteneği gelişmemiştir. Bu nedenle prematüre bebeklerde oda ısısı zamanında doğan bebeklere göre 1-2 derece daha yüksek olmalıdır. Soğukta üşüyen prematüre bebek kendini ısıtmak için daha fazla enerji harcadığından büyüme hızı da yavaşlar.
Giyinme ihtiyacı
İnsan vücudunun ısıyı algılayış şekli koşullara göre değişiklik gösterebilir. Örneğin ev işi yapıldığında veya hareketli olunduğu zamanlarda ev çok sıcak hissedilir ve daha az giyiniriz. Hareketsiz olunduğu zaman bu defa da evin ısısı düşük gelir ve üşümeye başlarız. Bu durumlarda çocuğun giyimini kendimize göre ayarladığımızda ya çocuğu olması gerekenden ince giydirerek üşütürüz ya da olması gerekenden çok giydirerek terletiriz.
Çocuğu giydirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Polar kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Çocuğun giysileri çocuğun bedenini saran giysiler olmalıdır. Giysinin bol olan kısımlarından hava girerek çocuğun üşümesine neden olur. Çocuğa büyük gelen giysiler onun bedenini tam olarak sarmayacağından vücut ısısını korumada yetersiz kalacaktır. Çocuk çok kalın giydirilmeden üzerine bir battaniye örtülüp uykuya dalmalıdır.
Çocuk odasının nem oranı ne olmalıdır?
Bebek odasının ideal nem oranı %50 civarında olmalıdır. Nem oranı %35’den az veya %65’den fazla olmamalıdır. Bebeğin odası aşırı kuru ise odada nemi artıracak basit önlemler alınmalıdır. Bebek odasında radyatörler üzerine içi su dolu kaplar koymak veya ıslak havlunun bulundurulması yeterli olacaktır. Buhar üfleyen makineler ise aşırı neme ve küflenmelere sebep olacağından tercih edilmemelidir.
 
Kaynak: www.oncevatan.com.tr / Uz.Dr. Ali AYDIN

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title