Bu şekilde emzirmeyin!

Özenle besleyip büyütmeye çalıştığınız bebeğinizi yatar pozisyonda emzirmek veya biberonla beslemek orta kulak iltihabına yol açabilir! Çocuklardaki östaki tüpleri erişkinlerdekine göre daha kısa ve yatay yerleşimli olduğundan mikroplar orta kulağa daha kolay ulaşır ve bu nedenle bu yaş grubunda (0-3 yaş) orta kulak iltihabı çok daha sık görülür. Bu sıklığın bir başka nedeni de boğazın üst arka bölgesinde yer alan ve enfeksiyonlarla savaşan lenfositleri üreten geniz etinin yetişkinlerden daha büyük olmasıdır. Çocuklarda büyüme eğiliminde olan geniz eti östaki borusunun açılmasını önleyebilir.
 
Emzirir gibi besleyin
 
Bebeklerin yatar pozisyonda biberonla beslenmesi ya da emzirilmesi, yanlış pozisyon nedeniyle sütün veya mamanın östaki tüpünün bu yaş grubunda bahsedildiği gibi daha kısa ve yatay olmasından dolayı sıklıkla kulağa kaçarak orta kulak iltihabı gelişme riskini artırır. Bebeğe biberonu vermek ve sırt üstü yatıp, sütü içmesine izin vermek yerine, onu emzirir pozisyonda besleyerek ve biberonla beslenirken uyuya kalmasını önlemek için yatağa biberonla girmesine izin vermeyerek orta kulak iltihabı önlenebilir. Özellikle de ilk bebeklerini kucaklarına alan anneler için bebek emzirmek son derece hassas bir konudur.
Peki bebeği emzirme pozisyonu nasıl olmalıdır? Normal doğum yapan anneler bu konuda daha şanslıdırlar. Çünkü
sezaryenle doğum sonrası emzirme anneler için karın bölgesinde kesi bulunması nedeni ile daha zor olmaktadır.
 
Baş ve vücut aynı yönde
 
Doğru emzirebilmek için annenin rahat bir pozisyonda olması gerekmektedir. Doğumdan hemen sonra anne oturamıyorsa yan yatar ya da yarı yatar pozisyonda, oturmaya başladıktan sonra ise oturur pozisyonda ve bebek kucağında emzirme yapabilir. Önemli olan bebeğin dik tutulmasıdır. Bizler nasıl yatarak yiyip içemezsek, bebekler de yatarak beslenemezler. Bu nedenle bebek, annenin kucağında mümkün olduğunca dik bir pozisyonda emzirilmelidir. En sık yapılan hatalardan biri, annenin yatakta uyurken bebeğini yanına yatırarak memesinde tutması ve bu şekilde emzirmesidir.
 
Yatarak yedirmeyin!
 
Yatarak beslenen bebeklerde orta kulak iltihabı sık görülür. Doğru emzirme için bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda ve düz bir hatta olmalıdır. Bebeğin yüzü memeye dönük, burnu meme başı hizasında olmalıdır. Bu pozisyonda bebek istenilirse emzirme yastığı ile alttan desteklenebilir. Anne için emzirme koltuğu kullanılarak uzun emzirme süreleri boyunca rahat ettirilmesi sağlanabilir. Havanın soğuk olmadığı durumlarda uzmanlar bebeğin çıplak olarak emzirilmesini tavsiye etmektedir.
Kaynak: Akşam / Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Murat Karaman
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title