Hamilelikte ağda kullanılabilir mi?

Kadınlar için temiz olmak çok önemlidir peki ama en hassas olan gebelik döneminde nasıl olmalı, gebelikte ağda kullanılabilir mi veya lazer epilasyon yapılabilir mi? İşte tüm bunların cevabını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan veriyor.
Hamilelikte ağda
Ağda bilindiği üzere kıl köklerinin tamamen çıkarılmasını amaçlayan acı veren bir işlemdir. Bu işlemin iki özelliği vardır. İlki, temizlik ve hijyene önem veren uzmanlar tarafından yapılmalıdır; ikincisi, ağrı eğer çok hissediliyorsa bu işten vazgeçilmelidir. Gebelikte bunlar önemlidir çünkü bu dönemde duyulan ağrı, bebeğin erken gelmesine ve doğumun beklenenden daha önce olmasına sebep olabilir ki gebelik döneminde hormonların etkisiyle ağrı eşiği biraz daha düşüktür ve cilt hassastır. Yani önceden ağrı hissetmediğiniz durumlarda bu dönemde ağrı hissedebilirsiniz. Bu yüzden temizlik uğruna gebeliğimizin riske girmesine gerek yoktur. Ama eğer diyorsanız ki ben bu işleme alışığım ve artık ağrıyı çok hissetmiyorum. O zaman bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yalnız ağda temiz bir yerde olmalıdır. Ağdada kullanılan başlıklar sterilize edilmeli ya da sürerken kullanılan spatula tek kullanımlık olmalıdır. Eğer bu şartlar sağlanabiliyorsa doğuma temiz pak girmek ya da bebek yanınızdayken yapamayacağınız beden temizliğini biraz daha ötelememek için ağdayı tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte lazer ve iğneli epilasyon
Lazer epilasyon bu yöntemde kullanılan ışık enerjisidir. Bu radyasyon gibi değildir. Yani dokulara yayılmaz. Hamilelerde bebeğe zararı tespit edilmemiştir. Buna rağmen gebeliğin önemli ve özel dönemi olan ilk üç ayda bu yöntem önerilmez. İğneli epilasyon yönteminde ise iğne kullanılır ve kıl köklerine akım verilir. Yapılan bazı çalışmalarda bebeğe zararının olmadığı saptanmış olsa da daha çok klinik çalışmaya ihtiyaç duyulur. Tecrübeli bir hekimin işlemi gerçekleştirmesi kadar önemli olan diğer bir özellik de ortamın temiz olması ve aletin özelliğidir. Bu işlemi gerçekleştirecek olan kişinin hangi akımda, hangi dozda ışık vereceği, ilerde cilt sorunları çıkarmaması için önemlidir. Bu yüzden mutlak işinin uzmanı olmalıdır. Sonuçta gerek lazerde gerekse de iğneli epilasyonda sonuç iyi olsun diye işe başlanır, eğer kafanızda biraz şüphe dahi varsa bir başka yerden fikir almanız uygun olacaktır. Fakat sonuç ne olursa olsun gebelerin gebeliğini riske atmaması önerilir. Bu yüzden eğer yapılacaksa temizliğinizi jilet ya da ağdayla yapmanız ileriki dönemde de doğumdan sonra lazer ya da iğneli epilasyonunuzu yaptırmanız önerilmektedir.
Kaynak: Hürriyet Aile
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title