Sezaryen sonrası normal doğum yapılır mı?

Son yıllarda sezaryen sonrası normal doğum isteyen gebelerin sayısı artmaktadır. Peki, sezaryen sonrası normal doğum yapılır mı?
 
Gebeler neden sezaryen sonrası normal doğum istiyorlar?
Gebeler sezaryenle doğumda yaşadıkları fiziksel ve ruhsal problemler nedeniyle tekrar sezaryen olmak istemiyorlar. Sezaryenin doğum sayısını sınırlandırır ve geçirilen her sezaryen anne ve gebelik için birtakım riskleri beraberinde getirir. Sezaryen olan anneler daha çok emzirme problemi yaşayabilir.Sezaryen sonrası anneler rahat hareket edemediği için bir süre birilerinin yardımına ihtiyaç duyabilirler. Bebeklerinin bakımı için yardıma ihtiyaçları olur.
Sezaryen olan annelerin bir kısmı ilk doğumda normal doğumu çok istemelerine rağmen doktorları tarafından bir takım sebepler sunularak sezaryene alındığını ve aldatıldığını düşünüyor.
Sezaryen doğumunun istemediğimiz sonuçları nelerdir?
Bütün dünyada ve özellikle ülkemizde yıllar geçtikçe sezaryen oranları artmıştır. Ülkemiz için bu oran % 50 le re ulaşmıştır. Sezaryen oranlarıyla birlikte anne ve bebek için bir takım risklerde artmıştır. Geçirilen sezaryen sayısı arttıkça bebeğin eşinin rahim içinde yerleşme problemlerine bağlı doğum sonrası kanama riski artar.Karın içinde birtakım yapışıklıklar ameliyat bölgesinde ve kasıkta uzun süreli Ağrı yapabilir.Yapışıklıklara bağlı tüpler yeterli fonksiyon göremeyebilir ve tekrar gebe kalmada problem olabilir.
Sezaryenle doğumlar çoğunlukla günün den önce planlı yapılır.Bebek doğmaya hazır olmayabilir, doğum sonrası solunum problemleri, emme problemleri yaşayabilir.Bebeğin doğum kanalından geçerken sindirim sistemine aldığı faydalı mikropların bebeğin sindirimine faydalı olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor.Sezaryen bebekleri bu faydalı mikropları yeterince alamadıkları için sindirim problemleri ve alerjik hastalıklara daha yatkın olabiliyorlar.
Doğumun normal mi sezaryen mi olması gerektiğine nasıl karar verilir?
Farklı iki doktor aynı gebe için farklı karar verebilir.Doktorun inançları, tecrübeleri, korkuları gebesini yönlendirmekte etkilidir.Aynı özellikteki iki gebe kendi doğumları için farklı karar verebilir.Gebelerin tercihlerini çevresinden duyduğu doğum hikayeleri, duydukları, gördükleri ve hatta kendi doğum şeklinden etkilenir.
Normal doğum ve sezaryen sonrası normal doğum istemeyen bir gebe için sezaryen olmak doğru bir karardır.
Risklerini ve avantajlarını bilen bir gebe de ssvd ile doğum yapmak isteyen bir gebe de sezaryen sonrası normal doğum şansını kullanabilmelidir.Sezaryen sonrası normal doğum isteyen gebelerin %70 -% 80 ‘i vajinal doğum yapabilmektedir.Gebelerin bilinçli karar vermeleri için eğitimli olmaları ve doğumlarına sahip çıkmaları gereklidir.
Sezaryen sonrası normal doğum başarısını etkileyen faktörler nelerdir?
Sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen gebe bu konuda ne kadar istekliyse normal doğum şansı o kadar fazladır. Gebelik öncesi eğitim alan risklerini ve avantajlarını bilen, risklerini düşünüp korkmayan bir gebe daha kolay doğurabilir. Gebelik takibi sırasında doktor, ebe, gebe ve ailesi arasında kurulan karşılıklı güven duygusu doğum başarısını arttırır.Gebenin doğum ekibine güvenmesi yanında doktor ve ebenin de gebe ve ailesine güvenmesi gereklidir.
Komplikasyon olduğunda gebe ve ailesinin doktorun karşısında değil yanında destek olacağından emin olması doğumda olabilecek komplikasyonları da azaltır.Doğum enerji ortamıdır.Karşılıklı iletilen olumlu ve olumsuz enerjiler doğum sürecinin gidişatını etkiler.Bir doğumun olumlu veya olumsuz enerjisi gebenin diğer doğumlarını da etkiler.
Daha önceki doğumu travmatik geçen bir gebenin bu travması temizlenirse sonraki doğumu daha iyi geçer.Bu durum doktor ve sağlık personeli için de geçerlidir.Dr ve personel daha önceki doğumlarda yaşadıkları olumsuzlukların etkisinde ise defansif tıp uygular ve tekrar aynı sorunları yaşamamak adına acele sezaryen kararı verebilir.
Doğum ekibinin tecrübesi
Doğum ekibi ne kadar çok sezaryen sonrası normal doğum yaptırmışsa doğru karar verebilme ve sezaryen sonrası normal doğum yaptırma olasılığı artar.
Sezaryen sonrası normal doğum kimler yapamaz?
Daha öncesinde rahimle ilgili ameliyat geçirenler ( myom, septum çıkarılması vb) de rahim yırtılma riski biraz daha fazladır. Bebeğin eşinin (plasenta) doğum kanalına yakın olması doğum başladığında kanamaya sebep olur.Annenin normal doğuma engel olacak tıbbi rahatsızlıklarının olması (kalp hastalıkları, geçirilmiş kalça operasyonları) durumunda vajinal doğum önerilmez.Bebeği rahim içinde duruş anomalilerin de normal doğum risklidir.
Bebeğin iri olması da normal doğuma engel olabilir.Bebeğin ultrason ile ölçülen kilosu her zaman doğru sonuç vermez.İri bir bebek annenin vücut yapısı uygun olduğu için kolaylıkla doğabilir.İri bebeklerde doğum başladıktan sonra ilerleyişine göre karar vermek daha doğrudur.
Sezaryen sonrası normal doğumun riskleri
Sezaryen sonrası normal doğum sırasında eski kesi yerinde %1 oranında yırtılma olabilir.Bu durumda gebe acil sezaryene alınmalıdır.Sezaryen sonrası normal doğum yapılan hastanelerde acil sezaryen ekibi hazır olmalı, doğumhaneden ameliyathaneye geçiş hızlı olmalıdır.Sezaryen sırasında ve sonrasında yıllar içinde de birçok komplikasyon görülebilmektedir.
Sezaryen sonrası normal doğum isteyen gebeler önce kendinize güvenin.Sezaryen sonrası normal doğum tecrübesi olan doğum ekibi ile bu şansınızı kullanabilirsiniz.
Kaynak: Milliyet
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Belgin Harzadın
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title