Biberondan vazgeçirme zamanı…

Bebeklik döneminin en önemli beslenme gereçleri arasında biberon yer alıyor. Bu nedenle de bebekle biberon arasında önemli bir bağ oluşuyor. Beslenme aracı, oyun figürü ve arkadaşı gibi pek çok rol üstlenebilen biberondan ayrılmaksa oldukça zor oluyor. Annelerse özellikle 1 yaşından sonra çocuklarını bu alışkanlıklarından vazgeçirmeye çalışıyor. Çünkü uzun süre biberon kullanımı, biberon çürüklerine neden olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, çocuğunuzun biberon alışkanlığını geride bırakmasına yardımcı olacak önerilerde bulundu.
 
Neden biberon?
 
Yeni doğan döneminde yeterli anne sütü alamayan, anne göğsünü kavrayamayan ve prematüre olan bebeklere biberon kullanımı önerilir. Bebeklik döneminden itibaren biberonla beslenen ve 2 yaş sonrasında hala devam eden çocukların dişlerinde; şekil-yapı bozukluğu ve çürüklere sık rastlanır. Ayrıca biberonu bir beslenme şekli olarak kabul eden ve günün değişik zamanlarında öğün olarak da süt tüketen çocuklarda, beslenme yetersizliği, demir eksikliği ve anemi gelişebilir. Bu nedenle 2 yaşını dolduran çocuklara renkli bardaklar ve pipet kullanımı cazip hale getirilebilinir. Su, süt ve ayran gibi içecekler özellikle 1 yaşından itibaren bardakla içirilmeye çalışılmalıdır. Çocuklar 18. aydan sonra bardağı tutarak içebilirler. Çocuklara süt, yatmadan önce değil, daha erken bir saatte verilebilir. Çocuklar biberonu, genellikle yatmadan önce süt içmek, eş zamanlı emzik gibi emerek uyumak için ister. Uyku geçiş objesi olarak biberon yerine başka bir nesne ile uyuması sağlanmalıdır.
 
1 yaşından itibaren…
 
Biberon, tercihen 1 yaş sonrası bardak kullanımına geçerek bırakılmalıdır. Ayrıca 1 yaş sonrası gece beslenmesinin de kesilmesi önerilir. Böylece biberon kullanımı daha da azalmış olur. Gün içinde biberonla sadece süt, su ve meyve suyu verilmelidir. Katı gıdaların sıvılaştırılıp biberonla verilmesi; kaşıkla beslenmeyi, çiğneme ve yutma fonksiyonlarının gelişimini geciktirir. En geç 6. aydan itibaren kaşıkla beslenmeye geçilmelidir. Kaşık ile yedirilmesi gereken besinler biberonla verilmemelidir. Çocukların sağlıklı yemek yeme davranışı geliştirmesi için, ilk andan itibaren doğru adımlar atılması gerekir. Ancak bazı çocukların yutma becerisinin gelişmesine engel olan nörolojik hastalıkları olabilir. Bu durumda biberonla beslenme söz konusu olabilir.
Kaynak: Sabah
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title