Biberon çürüğü, ameliyata neden olabiliyor!

Biberon çürüğü, bebekler ilk doğduktan sonra çıkan süt dişlerinde başlayan bir çürük şeklidir. İlk olarak ön dişlerde beyazımsı lekeler oluşmaya başlar.
 
Bir süre sonra diğer dişlere geçerek kahverengi lekelere dönüşür, sonra da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Bebekteki olan bu erken diş çürümesine biberon çürüğü denir. Birçok aile tarafından bebeğin dişlerinde ki bu değişim geç fark edilir ve çürümeyi durdurmak için iş işten geçmiş olur. Erken tanı ile bebek çürüğü tedavisi yapılması gerekir. Yoksa bunun sonucu olarak bebek dişlerinde ağrı, ağızda kötü koku, çiğneme zorlukları ve beslenme bozukluğuna bile yol açabilir. Biberon çürüğü tedavi edilmezse uzun vadede çene gelişimi ve diş yapısında bozukluk gibi sorunlar da yaşatabilir.
 
Biberon çürüğünün başlamasındaki ihmaller
İsim olarak biberon çürüğü olarak bilinse de çürüklerin oluşmasıyla biberonun bir alakası yoktur. Tamamen bebelerin beslenirken aldığı sütün içinde doğal olarak şeker bulunur. Hepimizin de bildiği gibi şekerli olan besinler dişlerimizde çürüme yapar, bebekte de bu diş çürümesinin temel nedeni şekerdir. Anne sütü ya da inek sütü olsun her ikisi de içinde doğal şekerleri barındırır. Genellikle gece uyutulurken bebeğe verilen besin maddeleri ve sonrasında dişlerini ve ağzını temizlemeden uyutulması sonucu çürüklerin oluşması için mükemmel bir ortam hazırlamış oluyoruz. Şekerli şekilde ağızda kalan besinler gece uyurken zayıflayan diş minelerine bakterilerin girmesine ortam hazırlar. Ebeveynlerin “nasıl olsa yerine yenisi çıkacak” gibi düşüncelerinden dolayı gereken önem gösterilmez ve zamanında tedavi için girişim yapılmaz. Önemsiz gibi görülen bu sorun biberon çürüğü ameliyatına bile neden olabilir. Özelikle süte tatlansın diye katılan pekmez ve bal gibi ürünler biberon çürüğünü daha da hızlandırır
 
Biberon çürüğü nasıl önlenir
Biberon çürüğü bitkisel çözüm yolları ile bebeğin daha az zararla tedavi edilmesi mümkün, ama tedavisi çok kolay değildir. Bu yüzden koruyucu önlemlerin önceden yapılması gerekir. Peki, bunun için ne yapmalıyız?
 
-Bebekte gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin ve beslendikten sonra uyumaya alıştırın.
 
-Beslenme bittikten sonra mutlaka su içmelerini sağlayın.
 
-Özelikle gece beslenmelerinden sonra hafif nemli bir bez ile dişlerini temizleyin.
 
-1 yaşından sonra diş hekimine düzenli şekilde muayene ettirilmelidir.
Kaynak: haber7.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title