Bebeklerin ilk ayırt ettikleri renk…

Çocuklar 6 haftalıktan 2 aylık olana kadar büyük gelişmeler yaşarlar. Renkleri fark etmeleri de bu dönemde olur. Renklerin farklılığını anlasalar da isimlerini ayırt etmeleri 2 yaşını bulur.

Çocukların ilk ayırt edebildikleri renk kırmızıdır. Daha sonra açık ve parlak renkleri fark eder hale gelirler. Küçük çocuklar özellikle parlak renklere ilgi duyarlar. 10 yaşından küçük çocukların bir çocuğu en sevdiği renklerin kırmızı(veya pembe) ve sarı olduğu söylerler. Ancak 10 yaş sonrası en sevdikleri renkler arasında mavi olduğu bulunmuştur.

Çocukların renk seçimlerinin genellikle cinsiyet ile yakın ilişkili olabildiği görülmüştür. Küçük kız çocukları daha çok lila, pembe tercih ederken, küçük erkek çocuklarının siyah daha koyu renkleri kızlara göre daha çok tercih etmektedirler.

Çocuklar renklerin isimlerini bilmeden önce onları ayırt edebilmektedirler. Söylenen renkteki nesneyi gösterebilmektedirler. Çocuklar renk kavramını 2-5 yaş arasında öğrenir, kızların erkeklere göre renklerin isimlerini daha önce öğrendiklerini bir araştırmanın sonucudur.

Çocuğunuza renk kavramını öğretirken, o renkteki nesneler ile ilişkilendirmeniz kolaylık sağlayabilir.

Sarı-muz, limon, güneş

Kırmızı- elma, domates

Mavi- gökyüzü, kot pantolon vb.

Belli renkler çocuğun tehlike olarak algılamasına neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalara sarı ve siyah renginin kombinin, beynimize tehlike olabilir mesajını yollayabildiğini belirlemiştir. Bu sayede çocuğunuza tehlikeli olanları işaretlemede renkleri kullanabilirsiniz.

Kaynak:www.Psk. Danş. Filiz Okuş Tezel

https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_11450.htm

 

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title