Bebeğinizin ilk adımlarını atabilmesi için gereken özgüveni sağlayabilmesine bazı ipuçları ile yardımcı olmanız mümkündür.
Tutunup Ayağa Kalkma : 8 aylık
Bebekleriniz kendini yeterince güçlü hissetmeye başladıklarında, meraklarının peşinden gitmeye başlarlar. Mobilyalara, anne-babaya vb. tutunup ayağa kalkmaya çalışırlar. İşte tam bu evrede onunla desteksiz dengede durma çalışmaları yapmaya başlayabiliriz.
Bebeğinize, tutunup kendini yukarı çektikten sonra nasıl dizleri üzerinde yere çökebileceğini gösteren egzersizler yapın. Bu egzersizler ilk adımlarını atmaya başladığında düşmeleri azaltacaktır.
Yardımla Yürüme : 8-9 aylık
Bebeklere yürümeyi öğretme yolunda bir diğer aşama da yardımla yürümedir. Bebeğiniz tutunup kendini yukarı çekebilmeyi öğrendiğinde ve ellerinizden destek alıp dengede durmaya başladığında, onu koltuk altlarından tutarak ufak ufak adımlar atması için yardımcı olabilirsiniz.
Bu aşamada işin sırrı sürekli alıştırma yapmaktır. Ne kadar çok alıştırma yaparsanız, bebeğiniz ayakları üzerinde yürüme fikrine o kadar çabuk alışacak ve psikolojik olarak da fiziksel olarak da yürümeye daha çabuk hazır olacaktır.
Destek Alarak Yürüme : 8-9 aylık
Bebeğiniz gerekli özgüveni kazandığında mobilyalardan veya duvarlardan destek alarak yürümeye başlayacaktır. İşte anne ve babaların en çok endişelenecekleri dönem gelmiş bulunmakta, artık bebeğinizi bıraktığınız noktada bulma gibi bir şansınız yok. Evin içinde oradan oraya kendi başına gezinmeye başlayacaktır. Bu aşamada dikkat edilecek nokta, evinizin tamamen bebeğiniz için düşme, çarpma gibi durumlara karşı güvenli hale getirilmesidir.
Bebeğinizi destek alarak yürüme konusunda cesaretlendirin. Oda içinde kendi başına dolaşmaya başladığında onu engellemeyin. Sizin yapmanız gereken oda içinde düşebileceği yumuşak bir zemin ayarlamaktır.
Bebeklerde Ayakta Durma : 9-12 aylık
Bebeklere yürümeyi öğretme sürecinde anahtar nokta dengedir. Bebeğiniz birkaç saniyeliğine de olsa kendi başına dengede durmaya başladıysa, yakında ilk adımlarını atmak isteyecek demektir.
Dengede durma işini bir oyuna çevirin. Onunla beraber yere oturun ve ellerinden destek verip ayağa kalkmasını sağlayın. Ellerini bırakıp ne kadar dengede durabildiğini ölçün. Yine her zamanki gibi her denemeden sonra ona sevgi gösterip, iyi bir şey yaptığını anlamasını sağlayın.
Kaynak: miniklerindunyasi.com
-
1 Kışın doğan bebekler daha alerjik
-
2 Bebek odaları nasıl tasarlanmalı?
-
3 Refleksler sağlığın göstergesi
-
4 Tensel temasın gelişime olumlu etkileri
-
5 Lohusalıkta beslenme nasıl olmalı?
-
6 Normal doğum nasıl gerçekleşir?
-
7 Uyku sorunlarını aşın
-
8 Yabancı korkusu ne kadar sürer?
-
9 Hamilelik çatlakları önlenebilir mi?
-
10 İleri yaşta hamileliğin riskleri