0-1 yaş arası bebeklere verilmemesi gereken besinler: Bal, yumurta akı, inek sütü, çikolata, kakao, çilek, domates, kivi gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar, şarküteri ürünleri (salam, sucuk, sosis), konserve ve dondurulmuş veya katkılı, salçalı, tuzlu, baharatlı hazır gıdalar, kuruyemiş, patlamış mısır, pastil, sakız gibi boğulmaya neden olabilecek taneli ya da yapışkan besinlerdir.
Şekerli yiyecekler: Ek gıdalara koyulacak şeker, bebeğin hoşuna giderek diğer gıdaları reddedip, sadece şekerli gıdaları alma, dengesiz beslenme riski taşır. Bu nedenle ilk 1 yaşta şeker dikkatle ve az verilmelidir. Bazı doktorlar, şekerin ilk yıl hiç verilmemesini de savunmaktadır.
İnek sütü: İnek sütünün bebeklere verilmemesi gerekir. Nedeni; bebekte oluşabilecek hem süt alerjisi riski hem de yeterince sindirilemeyen süt proteinlerinin bağırsaktan gizli kanamaya yol açma riskidir.
Yumurtanın beyazı: Alerji riski nedeniyle 1 yaştan önce verilmemelidir.
Sakatat; yani beyin, böbrek, dalak, ciğer gibi hayvansal proteinleri vermek de doğru değildir. Bu gıdaların, hayvanlardaki bazı hastalıkların insana taşınmasında aracılık yapma riski vardır.
Bal: 1 yaşına kadar bal verilmemesi önerilmektedir. Bunun nedeni, konserve edilen balda üreme riski olan tetanos veya benzeri hastalık yapabilen “Clostridium” cinsi özel mikroplardır.
-
1 Yazın bebeğinizin cildiniz koruyun
-
2 Sarsılmış bebek sendromuna dikkat!
-
3 Hamilelikte uyku sorunlarına çözümler
-
4 Bebeklerde katarakt görülür mü?
-
5 Doğum çantası hazırlığı nasıl olmalı?
-
6 Saç kesimi için öneriler
-
7 Kilosu ayına göre normal mi?
-
8 Göz gelişimi ile ilgili merak edilenler
-
9 Servikal serklaj nedir?
-
10 Sezaryen sonrası normal doğum mümkün mü?