Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız bunu yemeyin!

Bazı besinler ve ilaçlar etkileşime girerek ilaçların etkisinin azalmasına neden olabilir. Bu besinlerden biri de greyfurttur. Livestrong’a göre greyfurtun etkisini bildiğiniz takdirde istenmeyen gebelikten korunabilirsiniz.

Arizona Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre greyfurt tüketildiğinde bağırsaklardaki CYP3A enzimi seviyesinde düşüş meydana gelmektedir. Vücudunuzun bazı ilaçları sindirebilmesi için bu enzime ihtiyacı vardır. Bu ilaçlardan biri de doğum kontrol haplarıdır. Yani greyfurt, doğum kontrol hapının vücudunuz tarafından metabolize edilme seviyesini etkileyebilir.

Kolombiya Üniversitesi’e göre greyfurt ve greyfurt suyu bazı ilaçların kandaki oranını arttırarak etkisini yükseltebilir. Bu sebeple ilaçların yan etki riski artar. Örneğin greyfurt östrojenin vücutta yıkımını engelleyebilir. Bu durumda damarlarda pıhtı riski de yükselir.

Greyfurt suyu içmek kandaki östrojen seviyesini arttırabilir. Kanda uzun süreli olarak yüksek seviyede östrojen olmasının göğüs kanseri riskini arttırdığı belirtilmektedir.

Doğum kontrol hapı kullanırken greyfurt tüketmekten kaçınmak veya doktora östrojen içermeyen bir doğum kontrol ilacı yazmasını söylemek önerilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Milliyet

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title