Bebeğinizi doğru taşıyor musunuz?

Yeni doğmuş bir bebeği kucağınıza almak, ilk zamanlar sizin için zor olabilir. Narin kemiklerinin, ters bir hareketinizle kırılabileceği düşüncesi soğuk terler dökmenize neden olabilir. Bu konuda özellikle babalar daha çekingen davranırlar. Bu yüzden genellikle bebeklerinin “ele gelir” hale gelmesini beklerler. Halbuki bebekler sanılanın aksine çok da güçsüz değillerdir. Kafaları yeterince iyi desteklendiği sürece normal taşıma sırasında zarar görmezler. “Peki, normal taşıma nasıl oluyor?” dediğinizi duyar gibiyiz. Birkaç noktaya dikkat etmenin dışında yenidoğanı taşımakla, daha büyük bir bebeği taşımak arasında çok da fark yok aslında. Taşımanın yanı sıra bebeğinizi giydirmede, altını temizlemede, yine “zarar verir miyim?” düşüncesi nedeniyle zorlanabilirsiniz. Zaman geçtikçe uzmanlık kazanacağınız bu eylemlere alışmak için yapmanız gereken ise, bazı noktalarda daha dikkatli olmanız.

Yatağından kaldırırken ürkebilir

Anne karnındaki loş ve huzurlu ortamdan sonra dış dünyanın halleri, bebekleri alışana kadar tedirgin eder. Ani hareketler ve sesler onları ürkütür. Bu yüzden onu yatağından kaldırırken sakin ve yavaş hareket edin. Onunla konuşun, göz teması kurun. Bebeğiniz sekiz haftalık oluncaya kadar kaslarını ve başını kontrol edemeyeceğinden bir elinizle başına mutlaka destek verin. Onu yatağından alırken başının altına koyduğunuz elinizi arkaya doğru kaydırarak, kolunuzun sırta ve boyna destek olmasını sağlayın. Bu sırada diğer elinizle de bacaklara destek olarak bebeği nazikçe kendinize doğru kaldırın. Bu tutuşla bebeğin başı arkaya düşmez, gövdesi desteklenmiş olur. Kucağınızda taşırken başını kolunuzdan ya da omzunuzdan destek alacak şekilde yerleştirin. Bu hareket sırasında onu okşamayı da ihmal etmeyin.

Yatağına yatırırken sevilmek ister

Bebeğinizi yatağına yatırırken de yine aynı şekilde, bir eliniz bebeğinizin arkasında, öbür eliniz poposuna doğru belinde olmalı. Bu şekilde yatağa eğilerek bütün vücudunun yatağa temas etmesine dikkat edin. İlk önce bedenini tutan elinizi yavaşça çekin, açıkta kalan elinizle hafifçe kaldırarak, öbür elinizi başının altından yavaşça çekin. Yatırdıktan sonra yine tatlı sözlerle onu sevmeyi unutmayın.

Onu taşımak hiç de zor değil aslında

Bebeğinizin kırılgan bedenini “Onu incitir miyim” korkusuyla kucaklamaktan çekinebilir, hatta bu yüzden onu daha az kucaklamaya başlayabilirsiniz. Oysa bebeğiniz, sizin onu kucaklayıp sevmenizden, vücudunuzun ritmik hareketlerinden çok hoşlanır. Bu yüzden bebeğinizi kucağınızda farklı şekillerde taşımak, ikinizin de keyifli anlar geçirmenizi sağlayabilir.

Kolda taşıma:

Bebeğinizin başını bir kolunuzun iç dirseğine yavaşça yerleştirin. Aynı kolunuzun eliyle de bacaklarını ve poposunu kavrayın. Diğer elinizle ise vücudunu kavrayın. Bu tutuş biçimiyle bebeğiniz sizin sıcaklığınızı daha çok hissedeceğinden güvende olduğunu anlar ve tedirginliği azalır.

Omuza dayalı taşıma:

Bebeğinizin gazını çıkarırken veya dik pozisyonda taşımak istediğinizde; başını omzunuza dayayıp bir elinizle başını arkasından destekleyerek, öbür elinizle poposundan tutarak taşıyabilirsiniz.

Yüzüstü taşıma:

Bir kolunuzun iç kısmıyla yüzüstü tuttuğunuz bebeğinizin vücudunu desteklerken elinizle de yanağını ve çenesini kavrayın. Öbür elinizi de bacaklarının arkasından alttan destekleyerek tutabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: happycenter

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title