Bebeğinizi uyuturken bu hataları yapıyor musunuz?

Doğum yapmak büyük bir şeydir. Eviniz akrabalarla doludur ve salonunuz bebek battaniyeleri ve tülbent bezlerle kaplıdır. Bebek bakımı ve beslenmesi, birkaç ay öncesinde katıldığınız bebek eğitimlerinde size öğretildiği gibi düzgün olmaz. Ve siz çok yorgunsunuzdur.
 
İşte yeni annelerin yenidoğan uykusu ile ilgili yaptıkları en genel 10 hata;
 
 
Bebeği uzun süre uyanık tutmak
 
Birçok yeni ebeveynin, bebeklerinin ne kadar süre uyanık kalmaları gerektiği konusunda kafaları karışıktır çünkü birçok kişi bebeklerin uykusu geldiğinde zaten uykuya kendiliğinden dalacağını düşünür. (bazıları yapar, ama çoğu yapamaz) Doğrusu, çoğu yeni doğan bebek sadece 1 saat uyanık durabilir. İlk birkaç hafta, bebeğiniz sadece 30-40 dakika uyanık kalacaktır. Her ne kadar bebeğiniz daha uzun süre uyanık kalabilirmiş gibi görünse de, sizin daha sık uyuması konusunda yardımınız şarttır. Uykusuz kalmış bebekler daha fazla ağlarlar ve geceleri daha zayıf bir uyku uyurlar. Dolayısıyla gün boyunca uykularını düzenlemek ilk aylar için bebeğinizle daha mutlu zaman geçirmek için gereklidir.
 
 
Gün içinde bebeği uyanık tutmak
 
Çoğu yeni doğan bebek şaşırtıcı biçimde geceleri uyanıktır. Korkutucu olan şey, bu “oyun saati” genellikle gece 1:00 ile 4:00 arasında, hiç kimsenin oyun oynama isteğinde olmayacağı saatlerdedir. (TV programları da oldukça sınırlıdır.) Genel bir kanı, gündüz bebeği uyanık tutmanın buna çözüm olacağıdır. (“gündüz yorulsun ki gece iyi uysun” şeklinde bir teori). Bu tamamen yanlıştır. Bebeği gün içinde uyanık tutmak, onun gece daha yorgun olmasına sebep olacak ve gece uyku problemini daha da kızıştıracaktır. Bunu ne düzeltir?
 
Zaman.
 
Geceleyin bebeğiniz kalktığında ışıkları loşlaştırın ve ortamdaki aktiviteyi minimuma indirin. Sesli, eğlenceli oyuncaklar olmasın. Çoğu bebek gündüz- gece ayrımını yaklaşık 6 hafta sonra öğrenirler.
 
 
Bebeğin Uykusunu “Tamir etmeye” çalışmak
 
Ailelerin bebeklerinin uykusunu ciddiye almalarını seviyorum. Gerçekten. Her ne kadar bazı ailelerin yeni doğan bebeklerin uyku durumlarıyla ilgili sevmedikleri birçok şey olsa da (gece uyanmaları, kısa uykular, sık sık emzirme, vb), yeni doğan bebek ailesi olmak, uyku otobüsünü asıl kullananın bebekler olduğunu kabullenmektir. Bir saat tarifesine göre zorlamaya çalışmak, kısa kedi uykularıyla hüsran duymak, bebeğinizin ne kadar uyku uyuduğu konusunda endişelenmek, vs sizi yenilgiye uğratan stratejilerdir.
 
 
Beşik için zorlamak
 
Bebeklerin yaklaşık % 0 ı beşiğinde mutlu uyur. Beşiğinize 1000 TL harcadığınızı biliyorum ve küçük meleğinizi onun içinde yatarken görmek için sabırsızlanıyorsunuz. Ama bebeklerin 2-6 arasında hatta daha da geç bir zamanda beşiklerinde uyumaya başlayacağı gerçeğini kabullenirseniz siz de, bebeğiniz de daha mutlu olacak ve daha mutlu uyuyacaksınız. Yeni doğan bir bebek için, onun alıştığının tersine, beşik çok büyük ve düzdür. Peki nerede uyurlar? Birlikte uyumak isteyenler anneyle, araba koltuğunda, ya da anakucağında..
 
 
Bebeği ağlamaya bırakmak
 
Yorgun uykusuz yeni anneler dikkat! Bu yöntemi uygulayacağınız belirli zamanlar ve şartlar olacak. Ama bu zaman, o zamanlardan biri değil.
 
 
Tüm gece uyuduğu için endişe etmek
 
Yeni doğan bebeğiniz 8 hafta tüm gece boyunca uyuyabilir. Ya da 8 ay sürebilir. Şanslı bir gününüzde bütün gece uyuyabilir ve sonrasında bir daha hiç olmazsa diye korku sarabilir. Ne kadar yorgun olduğunuzu biliyorum. Yeni doğan uykusu sinsi bir yılan gibidir. Berbat geceleriniz olacak. Muhteşem geceleriniz de olacak. Ve hiçbir zaman ne geleceğini bilemeyeceksiniz. Bunun için endişe etmeyin. Sonsuza kadar böyle sürmeyecek.
 
 
Yardım kabul etmemek
 
Birçok çiftte, her gece eşlerden sadece birinin bebeğin bakımı için kalktığını görüyoruz. Eğer eşiniz bebek bakımı yapamıyor diyeyse ona neyi ve nasıl yapması gerektiğini öğretin. Eşleri bebek bakımı konusunda tecrübelendirmeniz, omzunuzdaki yükleri azaltır. Eğer emziriyorsanız ve bunun için mutlaka sizin kalkmanız gerekiyorsa, o halde sütünüzü biberonla verdirtmeye başlayın. (biberona alıştırmak sonrasında zor olur, o yüzden şimdiden biberonu denemeye başlayın). Babanın da geceleyin bir kez biberonla beslemesini sağlayın; böylece başka bir odada kesintisiz uyuyabilirsiniz.
 
 
Bebek uyurken uyumamak
 
Birkaç hafta sonra muhtemelen bebeğinizin günün belli saatlerinde uzunca süre uykuda olduğunuz fark edeceksiniz. Geliştirmeniz gereken en iyi parça onlar uykuya daldığındadır. Yani eğer bebeğiniz uyuduğunda siz bu büyük boşluğu kesintisiz bir uyku olarak değerlendirmiyorsanız kaçırıyorsunuz. Biliyorum ev darmadağın, bir haftadır duş almadınız ve evde yapılacak yığınla iş var. Bunları unutun. Hemen uyuyun.
 
 
Uyku destekleri kullanmamak
 
Ebeveynler ayakta sallamak, beyaz sesler dinletmek, emzik kullanmak, sallamak gibi uyku destekleri konusundaki endişelerini dile getirecekler. Çözümleri de bunları uygulamamak ve desteklerin bebekte bağımlılık yaratmasını engellemek. Eğer bebeğiniz 6 aylıktan küçükse, uyku destekleri sizin en iyi dostunuzdur. Onları benimseyin.
 
 
Bebeğinizi başkalarınınkiyle kıyaslamak
 
Her yeni annenin çevresinde mutlaka 4 haftalıktan itibaren gündüz uykuları düzene girmiş ve geceleri de sabaha kadar kesintisiz uyuyan muhteşem bir bebek bulunur. Bu dinlenmiş, duşunu almış anneye bakacaksınız ve kendinizi bu konuda başarısız hissedeceksiniz. Siz başarısız değilsiniz; onlar sadece daha şanslı. Bebeklerin yaklaşık %33’ü “kolay”dır – kolayca sakinleşirler, kolayca uykuya dalarlar, uzun süre uyurlar ve geceleri pek uyanmazlar, vs. Bu dünyanın bir kuralı. Sizin bebeğiniz de öyle olacak. Sadece biraz daha zamanla..
Kaynak: uykusuzanneler
Bebeğinizi uyuturken bu hataları yapıyor musunuz?
5 (100%) 1 vote


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title