Hepimizin çevresinde ismini duyunca bir dudak büktüğümüz, “Annesi babası hiç mi düşünmemiş?” dediğimiz isimler vardır. Ama gidip anne babasına da sorsak günlerce süren isim telaşı içinde mutlaka kendilerince bir açıklamaları vardır. Çocuğunuzun büyüdüğünde sıkıntı yaşamaması, sizin de içinizin rahat etmesi için, isim seçerken yardımcı olacak 22 öneri hazırladık:
1- Telaffuzu zor bir isim koymayın; bu özellikle küçük yaşlarda onun için çok sorun olacaktır.
2- Sizin ve eşinizin isminden birer hece ile oluşturulmuş yapay bir isim koymayın. Herkesin çocuğunuzun yüzüne tuhaf tuhaf bakmasını istemezsiniz herhalde.
3- Özellikle ilk isminin kesinlikle bir anlamı olsun. Bu hoş olduğu kadar ona güç de verecektir.
4- Eğer iki isim koyacaksanız, ikincisini koymanızın mutlaka bir nedeni olsun yoksa neden o ismi de veriyorsunuz ki?
5- Kesinlikle ama kesinlikle isminin anlamını öğrenin.
6- Büyükannenizin ismi gibi klasik bir isim verebilirsiniz ama bu ismin akılda kalma ihtimalinin düşük olduğunu da aklınızda tutun.
7- Eğer çocuklarınıza ikinci ismi veriyorsanız bunu bütün çocuklarınıza genel kullanacağınız bir anlam bütünlüğü içinde yapın, mesela her iki kız çocuğunuza da çiçekli bir isim verebilirsiniz.
8- İsminin ve soy isminin ilk harfleri yan yana gelirken yanlış anlaşılabilecek ya da rahatsızlık verebilecek bir anlam oluşturmamasına dikkat edin.
9- Eğer kısaltmasından hoşlanmıyorsanız mutlaka isim verirken bunu da düşünün çünkü siz kullanmasanız da kullanan çıkacaktır.
10- Çocuğunuzun ismini koyarken asla başka birinin baskısı altında kalmayın. Hem siz ömür boyu bunu hatırlayacaksınız hem de çocuğunuz öğrendiğinde rahatsız olacaktır.
11- Eğer bütün çocuklarınıza aynı harfle başlayan isim vermek istiyorsanız daha dikkatli olun. Sadece o harfle başladığı için bir isim verme takıntısı kötü bir sonuca neden olmasın.
12- İsminin son harfi soyadının ilk harfi ile başlamasa daha iyi olur. Teleffuzda sıkıntı olabilir.
13- İlk isim, ikinci isim ve soy isim farklı hece sayılarda oluşsun, bu okunuşunun kulağa daha hoş gelmesini sağlayacaktır.
14- Kuzeninizin ya da en yakın arkadaşınızın çocuğu ile aynı isim olmasın. Ne kadar olsa her çocuk kendini özel hissetmek ister.
15- Bebeğinize güzel bir isim olmadığı halde bir pop-star ya da oyuncunun adını vermeyin. O yirmi yaşına geldiğinde o sanatçıyı hatırlamayacak bile ve herkese bunu açıklamak da muhtemelen çok hoşuna gitmeyecektir.
16- Mümkün olduğunca uniseks (hem kıza hem erkeğe konan adlar) isim koymayın, bu resmi işlemlerini de zorlaştıracaktır.
17- Abartılı etnik isimlerden gerçekten o ırka mensup değilseniz kaçının; çocuğunuzun kendi tercih etmesine izin verin.
18- İsmin birden fazla mesleğe uyum sağlayacak bir isim olmasına özen gösterin. Eğer herkesin aklına ilk duyduğunda şarkıcı veya avukat ismi çağrıştıran bir isim ise ileride çocuğunuz bundan belki de bundan hoşlanmayabilir.
19- Sürekli açıklamak zorunda kalacağı bir isim olmasın, unutmayın isim onun hep taşıyacağı bir şey ve bazen bu açıklamalar gereksiz yorucu olabilir.
20- Sadece eşiniz istediği için bir ismi koymayın, bir süre sonra bu ister istemez sizde çocuğunuza seslenirken bir ön yargı oluşturacaktır. Biraz zaman alsa da beraber ortak bir karar verin.
21- Hem bebek hem çocuk, hem yetişkin hem de yaşlı bir insan için uygun bir isim olsun. Bir bebeğe seslenirken çok şirin olan bir isim okul yaşamında ve iş hayatında sinir bozucu olabilir.
22- Ailede vefat etmiş birinin ismini çocuğunuza vermeyin.
Kaynak: benimgibi.com
-
1 Bebeğinizin göz sağlığını koruyun
-
2 Banyo sıklığı ne olmalı?
-
3 Bebeğinizi yatar pozisyonda beslemeyin
-
4 Göbek fıtığı ne zaman tedavi edilmeli?
-
5 Bebeğiniz göbek üstü zaman geçiriyor mu?
-
6 Beslemek için uyandırmak gerekli mi?
-
7 Doğumun belirtilerini bilin
-
8 Su vermeyin!
-
9 Kilo kaybı normal mi?
-
10 Bebekler ne zaman gülümser?