Bu döküntülerin sebebi ne olabilir?

Bebeklerde görülen döküntüler aile için endişe kaynağıdır.

Bebeklerde gıda alerjisine bağlı döküntüler ve suçiçeği-kızamık gibi hastalıkların döküntüleri birbirine çok karışır. Anne sütü alan bir bebeğin ek gıdalara geçme süreci dikkatle yönetilmelidir. Her yeni gıda için en az 3-4 günlük bir gözlem süresine ihtiyacınız olduğunu bilerek aceleci davranmaktan kaçının.

Yeni gıdalara alışması için bebeğinize zaman tanıyın…

Bebeğinize kahvaltı vermeye başladığınızda, onu meyvelerle tanıştırdığınızda bunu tek tek yapmaya çalışın. Önce sadece elma veriyorsanız birkaç gün bebeğin buna verdiği tepkiyi gözleyin. Vücudunda döküntüler, kaşıntı dışkısında sertlik ya da yumuşama olmuyorsa, birkaç gün sonra elmanın yanına yeni bir mevsim meyvesi ekleyebilirsiniz…

Neden tepki oluşur?

Vücuda alınan besinlerin içindeki bazı parçalar bebeğin bağışıklık sistemi tarafından yabancı olarak algıların ve buna karşı antikor üretilmeye başlanır. Ailede alerji öyküsü varsa, anne ya da babanın birisinde ya da ikisinde birden alerji görülmüşse bunu mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.

Gerçekten alerji mi?

Ispanak, domates, portakal gibi besinleri yedirirken veya hemen sonrasında ağzın etrafında oluşan kızarıklıklar cildin irite olmasından kaynaklanır. Bunu alerji değildir.  Şiddetli alerjik reaksiyonda besinin alınmasından sonraki dakikalarla 2 saat içinde tüm vücutta yaygın kızarıklıklar başlar. Bu kızarıklıklara seste kısılma ya da öksürük eşlik ediyorsa derhal acile başvurmanız gerekir. Bu tür alerjilerde bazen solunum güçlüğü bile yaşanabilir.

Besin alerjileri ciltte kuruluk, kızarıklık ve kaşıntıyla kendini belli edebilir. Egzema denilen bu durum en sık inek sütüne karşı ortaya çıkan alerjilerde görülür.  Bununla birlikte, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu ve yağlı kuruyemişler, buğday; çilek, kivi, ananas, domates, hardal, çikolata gibi gıdalar da alerji sebebi olabilir.

 

Bu döküntülerin sebebi ne olabilir?
5 (100%) 1 vote


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title