Bebeklerde fazla kilo neden olur?

Bebeklerde fazla kilo (obezite veya aşırı kilo alımı) genellikle dengeli olmayan beslenme, hareketsizlik, genetik faktörler veya hormonal düzensizlikler gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.

Bebeklerde fazla kilonun başlıca sebepleri arasında bebeğin ihtiyacından fazla beslenmesi, özellikle biberonla beslenirken fazla mama verilmesi vardır. 6 aydan önce ek gıdalara başlamak ve yüksek kalorili besinler (şekerli, unlu gıdalar) vermek; hazır meyve suları, şekerli yoğurtlar, bisküvi, muhallebi gibi yüksek kalorili ancak besin değeri düşük gıdalar gibi yanlış ek gıda seçimleri yapmak; fazla miktarda et, makarna, pilav, ekmek gibi gıdaların verilerek aşırı protein ve karbonhidrat alımına sebep olunması da diğer sebeplerdendir.

Bebeklerin uzun süre mama sandalyesinde, beşikte veya kucakta tutulması, az hareket etmesine sebep olur. TV/tablet karşısında uzun zaman geçirmek da ekran başında pasif kalmaya ve obezite riskinin artmasına sebep olur.
Anne-baba fazla kilolu ise bebekte de kilo problemi görülebilir. Hipotiroidi, insülin direnci veya büyüme hormonu eksikliği gibi hormonal sorunlar da fazla kilo sebebidir.

Bebeğin her ağlamasında beslenerek sakinleştirilmeye çalışılması da doğru değildir. Yetersiz veya düzensiz uyku da metabolizmayı etkileyerek kilo alımına neden olabilir.

Fazla kilo bebeklerde yürümenin gecikmesine, solunum problemlerine, diyabet ve insülin direnci riskine, ileriki yaşlar için de sağlık sorunları riskinin artmasına sebep olabilir.

Düzenli doktor takibi çok önemlidir. Bebeklerin kilo ve boy ölçümlerinin rutin kontrollerle izlenmesi gerekir.

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title