Bebeklerin zihinsel gelişimi için önemli bir eylem olan uyku, bir çocuğun öğrenme ve büyüme yeteneği üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.
Araştırmacılara göre, bebekler uyurken beyin bağlantılarını güçlendirirler. Bu kurulan bağlantılar, ilerleyen yaşlarda oluşan sinirlerin altyapısını hazırlar. Bu durum da öğrenme, bellek ve yaratıcılığı kolaylaştıran bir etki olarak kabul edilir.
Uyku sırasında bebeğin beyin hücre bağlantıları gelişir. Böylece bebek uyanık olduğu sırada öğrendiklerini pekiştirme şansı yakalar.
Çocukların beyninin sol ve sağ hemisferleri arasındaki bağlantılar da uyku sırasında güçlenir. Beynin önemli bir argümanı olan miyelin, elektriksel uyarıların bir hücreden diğerine geçişini kolaylaştırır. Uyku esnasında miyelini üreten genlerin aktif olduğu zamanlar tarafından tespit edilir. Bu da beyni dinlendirmenin yanında onarımının da gerçekleştiğini gösterir.
Uykusunu almış olan bebek, dinlenmiş ve huzurlu bir şekilde uyanır. Etrafına karşı ilgisi güçlenir ve dikkatlidir. Bu durumda bebek, oyun oynayarak ya da çevresini izleyerek çabuk öğrenmeye hazırdır.
-
1 Kışın doğan bebekler daha alerjik
-
2 Bebek odaları nasıl tasarlanmalı?
-
3 Refleksler sağlığın göstergesi
-
4 Tensel temasın gelişime olumlu etkileri
-
5 Lohusalıkta beslenme nasıl olmalı?
-
6 Normal doğum nasıl gerçekleşir?
-
7 Uyku sorunlarını aşın
-
8 Yabancı korkusu ne kadar sürer?
-
9 Hamilelik çatlakları önlenebilir mi?
-
10 İleri yaşta hamileliğin riskleri