Bunları çocuğunuza asla söylemeyin!

Eğer mükemmel bir hayat söz konusu olsaydı hiçbir aile çocuklarının davranışlarından şikayetçi olmazdı. Ama maalesef hayat mükemmel olmadığı gibi ebeveynler ve çocuklar da mükemmel değildir. Mükemmel olmayan bu hayatta çocuklarınıza kızdığınız bazı zamanlarda ağzınızdan istemediğiniz sözcükler çıkabilir. Çocuklarınıza çok kızsanız dahi söylememeniz gerekenleri sizin için listeledik.
 
Keşke doğmasaydın.
 
Hiçbir çocuk ebeveynlerinden bu cümleyi duymamalıdır. Çocuğunuza ne kadar çok kızmış olursanız bu cümleyi söylememek için dilinizi ısırmalısınız. Çünkü bu cümle çocuğunuzu o an üzmekle kalmayıp, özgüvenine de zarar verecektir.
 
Acele etmezsen seni burada bırakırım.
 
Eğer çocuğunuzun terk edilmekle alakalı kaygısı varsa bu cümleniz onun korkusunu arttıracaktır. Ayrıca çocukların zaman kavramı yetişkinlerinkiyle aynı değildir. Böyle durumlarda yapmanız gereken çocuğunuzu neyin oyaladığını bulup onu herhangi bir şekilde korkutmadan bu durumu çözmektir.
 
Senden istediğim hiçbir şeyi yapmıyorsun.
 
Bu sözü çocuğunuza söyledikçe onun hiçbir şeyi doğru yapamadığı hissine kapılmasına neden olursunuz. Böyle hissetmeye başlayan çocuk doğru davranmak için çabalamanın gereksiz olduğunu düşünmeye başlar. Bu söz yerine daha net olarak yapmasını istediğiniz davranışın ne olduğunu belirten cümleler kurmalısınız.
 
Keşke kardeşine daha çok benzeseydin.
 
Kimse başkasıyla karşılaştırılmaktan hoşlanmaz, herkes olduğu gibi kabul görmek ister. Böyle cümleler çocuğunuzun kendini yetersiz hissetmesine ve kardeşler arasında çekişmeler yaşanmasına neden olur. Birden fazla çocuğunuz varsa yapmanız gereken onların sahip oldukları farklılıkları takdir etmektir. Her birey özgün ve eşsiz özelliklerle donatılmıştır.
 
Buna paramız yetmez.
 
Bu cümle çocukların parayla mutluluğun satın alınabileceğini düşünmelerine sebep olabilir. Çocuğunuzun isteklerini bu şekilde geçiştirmek yerine mantıklı sebeplerinizi onlara açıklamayı deneyin.
 
Çocuğunuzu anne-baba arasında bırakacak her yorum.
 
Çocuklar konu ne olursa olsun ebeveynler arasında kalmamalıdırlar. Çiftlerin birbirleri hakkında negatif yorumlar yaptığı durumlarda kalan çocuklar kendilerini ebeveynleri arasında seçim yapmak zorunda hissedebilirler. Eşler ayrılsalar dahi çocuklarına birbirlerini kötülememelidirler.
 
Eğer bu cümleleri çocuğunuza karşı kullanırsanız hemen özür dilemeye özen gösterin. Hatalı olduğunuzu kabullenin ve bu durumu çocuğunuza açıklayın. Çünkü çocuklar özgüvenlerini yerle bir eden, özensiz kelimelerle konuşan ebeveynlere değil onları destekleyen ebeveynlere ihtiyaç duyarlar.
 
Kaynak: http://www.psikologankara.net/
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title