Sebebini öğrenince şaşıracaksınız!

Genelde erken dönemlerde ortaya çıkan ve en az 4 hafta devam eden ve yıl içinde kendiliğinden kaybolan tiklere geçici tik bozukluğu denir ve bu bozukluk her 100 çocuğun 10’unda görülmektedir. Eğer kişi senelerce aynı hareketi aniden ve düşünmeden yapıyorsa bu durum kronik tik bozukluğunu ortaya koyar.
 
Tik olarak çocuklar farklı farklı hareketler yapıyorsa, durumun geçici olduğu ve zamanla geçeceği söylenebilir. Geçici tikler aynı zamanda az düzeyde de olsa psikolojik rahatsızlık belirtisidir. Bu tikler genellikle çocuklar üzgün veya kızgınken ortaya çıkar; endişe, yorgunluk ve ilaç kullanımıyla artar.
 
Doğum sırasındaki kafa travmaları ve beyin hasarı nörolojik sebepler olarak tikin kalıcı olmasına neden olur. Ayrıca tikin genetik temeli de olabileceği söylenmektedir.
 
Çocuklar tik şeklindeki hareket ve sesleri kontrol edemezler bu nedenle çocuklar bundan sorumlu tutulmamalıdır. Anne babanın ceza vermesi, arkadaşlarının alay etmesi, öğretmenin kızması gibi tepkiler çocuğun tiklerini kontrol altına almak yerine aksine kendine olan güvenini azaltır ve sıkıntıları iyice artar.
 
Anne baba olarak çocuğunuzun tikinin kronik olduğunu düşünüyorsanız, bu sorunun çözümünü oluşturacak bir terapist ile görüşmeniz gerekmektedir.
Kaynak: annegunlugu.net
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title