Bebeklerde rutin kontrol dönemleri

Bebeklerin sağlıklı geliştiğinden emin olmak için doktor kontrollerinin düzenli yaptırılması çok önemli. Büyümenin en hızlı olduğu dönem 0 -1 yaş arası olsa da bu süreç geçtiğinde, özellikle de aşı dönemi bitti diye düzenli kontrolleri bırakmamak gerekiyor.

6-12 ay arasında genel bir kan tetkiki yapılması, en geç 3 yılda bir tekrar edilmesi önem taşıyor. D vitamini, demir düzeylerine bakılması, ailelere aşılar hakkında bilgilendirme yapılması önemli.
1-4 yaş arası dönemde karaciğer enzimleri, böbrek fonksiyonları, idrar, dışkı incelemeleri, batın ultrasonu, hormonlar, kemik yaşı, kalp ultrasonu, şüphe varsa büyüme geriliği yapan çeşitli genetik hastalıklarla ilgili tetkiklerin yapılması gerekiyor.

Düzenli kontroller sayesinde, büyüme ve gelişmenin seyri dışında skolyoz, anemi, vitamin yetersizliği, kalp hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli sağlık sorunlarını erken teşhis etmek mümkün oluyor.

Çocukların izlem aralıkları ise genel olarak şöyle sıralanıyor:

Doğumda muayene, taburcu olurken muayene, taburculuktan 48-72 saat sonra, 7-14 gün arasında, 1. ay, 2. ay. 3. ay, 4. ay, 5. ay, 6. ay, 7. ay, 8. ay, 10. ay, 12. ay, 13-15. ay arası, 18. ay, 21. ay, 2 yaş. İki yaştan sonra 5 yaşa kadar 6 ayda bir.

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title