Bebekli aileler için uçak yolculuğu her zaman meşakketli ve streslidir. Küçük çocuklarıyla tatile çıkan ailelerin donanımlı bir valizin yanı sıra ince düşünülmüş, detaylarla dolu bir plan yapması gerekiyor.
İki haftalıktan itibaren tüm bebekler özel bir sağlık sorunu yoksa uçakla seyahat edebilir. Bebeğiniz prematüre ise doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Eğer çocuğunuzun aktif bir enfeksiyonu varsa, uçuş; hem kendi enfeksiyonunun ağırlaşma hem de diğer yolculara enfeksiyon bulaşma riskinden dolayı eğer mümkünse seyahat ertelenmeli.
Aktif orta kulak enfeksiyonu olan çocuklarda kabin içi basınç değişiklikleri şiddetli kulak ağrısına yol açabileceğinden yolculuğun tedavi sonrasına ertelenmesinde fayda var.
İshali olan çocuk ve bebekler, özellikle uzun süren uçak yolculuklarında aşırı sıvı kaybedebilecekleri için seyahat ishal geçene kadara ertelenmeli.
Çocuğunuzun kronik hastalığı varsa, özellikle de uzun uçuşlar öncesinde doktor kontrolünden geçmesinde fayda var.
Uçuş öncesi hazırlıklar
Kılık kıyafet poşeti (bebekler için)
En az iki takım kıyafet
Bolca bez
Temizleme mendili
Alt açma bezi
Kullanıyorsa emzik
2 adet çorap
Battaniye-kundak
Emzirme örtüsü
Kirlenen bezleri ve kıyafetleri koymak için birkaç adet poşet
Çocuklar için
En az iki takım kıyafet( atlet ve külot dahil)
Islak mendil
İki adet çorap
Uçak soğuk olursa diye mont/battaniye/şal/hırka
Kirlenen bezleri ve kıyafetleri koymak için birkaç adet poşet
Eğlence poşeti (bebekler için)
Çıngırak
Bez kitaplar
Renkli ponponlar
Çocuklar için
Sevdiği ve yanından ayırmadığı bir oyuncak olabileceği gibi yeni alınmış bir iki oyuncak
Kitap (yeni alınmış olması daha çok ilgisini çekecektir).
Defter
Boya kalemi
Çıkartma
Oyun kartları
Yeme –içme poşeti: Eğer bebeğiniz 6 aydan küçükse ve sadece anne sütü alıyorsa yeme içme poşetine gerek yok. Ama eğer 6 aydan büyükse o zaman ara öğünlerini ve uçuş saati ana öğünün saatine denk geliyorsa ana öğünü yanınıza almanızda fayda var. Bebekler için sebze-meyve püreleri, yoğurt; büyük çocuklar için fındık- ceviz, kuru ve yaş meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulunmalı. Bebek mama ile besleniyorsa seyahatin süresine göre 3-4 adet temiz biberon, termos çantada mutlaka olmalı.
Büyük çocuklar için meyve, ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı atıştırmalıklar çantada bulundurulmalı.
Hava limanında
2 yaş altı bebekler için hava yolu şirketleri ücret talep etmiyor. Ama eğer bebeğiniz 2 yaşından küçükse ve ona bilet almadıysanız kucağınızda seyahat etmek zorunda kalıyor. Bu yüzden check-in sırasında bebeğiniz olduğunu ve eğer uçağın durumu müsaitse yanınızdaki koltuğu boş bırakmalarını rica edin. Böylece bebeğinizi kucakta götürmek zorunda kalmazsınız.
Her ne kadar çıkışta pusetinizi biraz beklemek zorunda kalsanız da eğer pusetiniz varsa havayolu şirketleri pusetle uçak kapısına kadar gitmenize izin veriyor. Böylece bebeğinizi ve küçük el bagajınızı uçağa binene dek pusetle taşıyabiliyorsunuz. Görevlilere pusetle uçağa kadar gitmek istediğinizi söylemeyi ve pusete de etiket almayı unutmayın.
Gene pek çok şirket uçağa çocuklu yolcuları önce alıyor. Böylece eşyaları yerleştirmek için rahat rahat vakit ayırabiliyorsunuz. Ama biz hep en son binmeyi tercih ediyoruz. Böylece o daracık uçak kabininde daha az vakit geçirmiş oluyoruz.
Eğer çocuğunuz huzursuzluk çıkarmaya havalimanında başlamışsa size ortamı eğlenceli kılmaktan başka seçenek kalmıyor. Havaalanları çocuklar için oyun alanları sunma konusunda pek çok alternatifi olan mekanlar. Uçak iniş kalkışları, valizlerin taşınması hepsi birer eğlence kaynağı olabilir. Valizleri verdikten sonra biz bulduğumuz tüm rampalardan koşuyor tüm merdivenleri inip çıkıyor ve iniş kalkış yapan uçakları izliyoruz. İnişlerde ise ”bavulumuzu ilk kim görecek” oyunu oynuyoruz.
Uçakta
Olabildiğince rahat giydirin. Küçük bebeğiniz varsa ve tulum giydiriyorsanız vazgeçin . Yumuşak terletmeyen penye eşofman takım giydirin. Alt değiştirme sırasında böylece rahat edersiniz. Büyük çocuklara için eşofman bence en ideal uçak/yolculuk kıyafeti. Ama kabin içi ısısı yaz kış düşük olduğu için yanınıza bebekler için battaniye, daha büyük çocuklar için hırka almanızda fayda var. Kıyafeti ne kadar rahat olursa huzursuz olma ihtimali o kadar azalır.
Kalkış ve inişlerde kabin içi basıncındaki ani değişiklikler kulakta dolgunluk hissi ve ağrı oluşturabilir. Bebek ve çocuklar bu yüzden ağlayabilirler. Kalkış ve inişlerde emzirmek veya emzik/biberon kullanmak ortakulaktaki basıncı azaltacağından bebeklerin ağlamasını önleyebilir. Daha büyük çocuklar ise sakız çiğneyebilir veya bir şeyler yiyip içebilirler.
Çocukla uçak yolculuğu sırasında bebekleri sık sık emzirin, büyük çocuklara ise sık sık sıvı almayı teklif edin. Böylece özellikle uzun yolculuklarda vücutlarının susuz kalmasını önlemiş olursunuz.
Mümkünse uçakta ön sıralardan bilet alın. Bazı havayolu şirketleri çocuklu yolculara otomatik olarak ön koltukları ayırıyor. Böylece uçağa son binip, ilk inerek kabinde kalma süresini kısaltılabilirsiniz.
Kaynak: www.kokpit.aero
-
1 Bebeğinizin göz sağlığını koruyun
-
2 Banyo sıklığı ne olmalı?
-
3 Bebeğinizi yatar pozisyonda beslemeyin
-
4 Göbek fıtığı ne zaman tedavi edilmeli?
-
5 Bebeğiniz göbek üstü zaman geçiriyor mu?
-
6 Beslemek için uyandırmak gerekli mi?
-
7 Doğumun belirtilerini bilin
-
8 Su vermeyin!
-
9 Kilo kaybı normal mi?
-
10 Bebekler ne zaman gülümser?