Anne memur yarım gün çalışacak!

Doğum izninden sonra anneler çocukları okul çağına gelene kadar kısmi çalışmadan yararlanacak. İşçi anneler için başlayan süreç, memurlar için de bu ay devreye girecek
 
ÇALIŞAN ANNELER İÇİN DEVRİM GİBİ DÜZENLEME
 
Geçen sene anneler için çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bunlardan birisi de doğum ve analık izinleri ile ilgili olandı.
 
YARIM GÜN ÇALIŞIP TAM MAAŞ
 
Anneler yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocukta 120 gün ve sonraki doğumlarda 180 gün yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek.
 
EVLAT EDİNEN DE YARARLANACAK
 
Bu anneler isterlerse çocuk okul çağına gelene kadar yarım gün çalışıp yarım maaş da alma hakkına sahip. Bu haktan sadece doğum yapan anneler değil 3 yaşına kadar çocuk evlat edinen anneler de yararlanacak.
 
8 KASIM’DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
 
Söz konusu düzenleme ile ilgili işçi anneleri ilgilendiren yönetmelik 8 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
YÖNETMELİK NE DİYOR?
 
“Söz konusu düzenleme 6663 sayılı yasanın 10. maddesi ile yapıldı. Buna göre memurlar, “Çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilirler. Bu kapsamda yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilir. Bu fıkra hükmünden yararlanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılır” deniliyor.
 
BAKANLAR KURULU YETKİLİ
 
Burada maddenin sonunda “Yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurları; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayrı ayrı belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir” ibaresi de var. 
 
KANUN YÜRÜRLÜKTE
 
Bakanlar Kurulu bu konudaki çalışmasını tamamladı ve Başbakanlık’a gönderildi. Yönetmeliğin bu ay içinde çıkması bekleniyor. Bu yönetmelik çıkınca memur anneler için de hem yarım gün çalışıp tam maaş alma hem de okul çağına kadar yarım gün çalışma ile ilgili detaylar belli olacak. 
Kaynak: Sabah/Faruk Erdem
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title