En mükemmel anne ben olmalıyım!

“Çocuğum hem yüzmeye gitsin, hem piyano çalsın hem de 3 dil bilsin… Çünkü en süper anne ben olmalıyım” diyen anneler sizi buraya alalım.
 
İki yaşında üç dil öğrensin, aynı anda hem baleye hem yüzme kursuna gitsin, hem piyano hem keman çalsın derken, hem çocuğunuzun hem de kendinizin ayarlarını bozuyorsanız; ‘mükemmel anne’ sendromuna yakalanmış olabilirsiniz. “Ben böyle değildim, yaşarken oldum” diyorsanız, sizi bu hale getiren 6 neden ile yüzleşmenin zamanı gelmiş demektir.
 
1. NARSİSTİM, NARSİSTSİN, NARSİST…
 
“Çocuk sahibi olmak dünyadaki en sorumluluk isteyen ve en ağır iş olmasının yanında aynı zamanda insandaki narsisistik yönü de ortaya çıkarabilen bir durum. ‘Benim çocuğum’ fikri, zaman zaman çocuğu ve kendini mükemmel görmek isteme eğilimini oluşturabiliyor. Freud da bu konuda; çocukların aileleri tarafından, kendi yapamadıklarını yapacak veliahtlar olarak algılandıklarına dikkat çekmiştir” diyor Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül.
 
2. BAĞLILIK DEĞİL BAĞIMLILIK
 
“Çocuğunu kendinden ayrıştıramayan, aslında kendi bağımlılıklarının telafisi olarak çocuğunu kullanan ebeveynler çocuklardaki bağımlılığı artırıyor. Tabi ki ebeveynlerin büyük çoğunluğu bunları kasıtlı yapmıyor. Hatta farkında bile değiller. Ancak her çocuğun ebeveyninden bağımsız bir varlık olduğunu unutmamak gerekiyor. Annelerin çocuğunun özerkliğini teşvik etmesi ve desteklemesi yapabilecekleri en doğru davranış”
 
3. EBEVEYNLİK TRENDLERİ
 
“Dönemin ruhu da ebeveynlik stilini belirliyor. Toplum ve medyada çocuk için daha çok şey yapmak daha iyi ebeveynlikmiş gibi algılatılıyor. Bu nedenle aileler, özellikle de çalışan anneler çok daha fazlasını yapmaları gerektiğine inanıyorlar”.
 
4. AŞIRI ENDİŞE
 
“Ebeveynler çocuklarının psikolojisinin bozulacağından aşırı endişelenmeye başladıkları için onun her dediğini yaparak, ruhsal yönden örselememeye çalışıyorlar. Oysa bir annenin çocuğuna yapabileceği en büyük kötülüklerden biri onun her istediğini yapmak!” diyor Uzman Klinik Psikolog Algül.
 
5. BEN ÇEKTİM, O ÇEKMESİN!
 
“Ebeveynler, geçmişte kendi anne-babalarının yaptıkları hataların bilincine vardıkları ve bugünkü yaşamlarının nasıl etkilendiği fark ettikleri için bu hataları kendi çocukları üzerinde yapmamaya çalışıyorlar. “Benim yaşadığımı çocuğum yaşamasın!” diye düşünüyorlar.”
 
6. ÇOK ÇOCUK, HİÇ İLGİ Mİ?
 
Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül “Çocuk sayısının azalması, ebeveynlerin çocuklarıyla daha çok ilgilenmelerine neden olduğu gibi, uzun çalışma saatleri ve annelerin de çalışma hayatında olması bazen çocuğuna “yeterince vakit ayıramadığını” düşünmesine neden olabiliyor. Bu nedenle anneler çocuğuyla geçirdikleri zamanda “bari onu mutlu edeyim” diyerek aşırı ilgi gösterebiliyor” diyor.
 
Kaynak: mynet.com
 
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title