Kreşe ne zaman başlamalı?

Doç. Dr. Ayla Akbaş, ebeveynlerin çocuklarını kreş veya ana okuluna gönderme zamanını tam olarak bilemediklerini ve bu konuyu da kendilerine sorun yaptıklarını söyledi. Çalışan annelerin ise çocuklarını zorunlu olarak iki yaşında veya daha önce kreşe gönderdiklerinin görüldüğünü belirten Akbaş, “Kreşe göndermede ideal yaş dört olmalıdır” dedi.
Süt çağı olarak bilinen iki yaşına kadar ki dönemde çocuğun annesine maddi ve manevi olarak daha çok gereksinim duyduğunu anlatan Akbaş, şunları kaydetti:
“Çocuk iki yaşına kadar anneyle vakit geçirmelidir. Bu çocuk için duygusal açıdan önemlidir. İdeal olan dört yaşında kreşe gönderilen çocuk, gelişimi açısından önemli kazanımlar elde eder. Evde kardeşi de olmayan çocuk kreşte yeni arkadaşlar bulur ve paylaşma, sorumluluk duygusu kazanabilir. Aynı zamanda da grupla birlikte hareket edeceğinden özgüven kazanır, içinde gizli liderlik duygusu da varsa ortaya çıkar. Resim, müzik ve diğer sosyal faaliyetlere de katılan çocuk okul öncesinde önemli avantaj elde eder.”
Akbaş, kreşin bazı çocuklara dezavantaj sağlayabildiğini de vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Kreşteki bakıcıların eğitimsiz olması, kreşte ailesi sorunlu çocukların bulunması normal çocukların üzerinde olumsuz etki yapabilir. Bu çocuk ilerleyen dönemlerde uyumsuz, saldırgan davranışlar sergileyebilir. Konuşma biçimi değişebilir ve ailesinde görülmeyen argo ve küfürlü cümleler kurabilir. Ebeveynler çocuktaki bu durumu fark ettiklerinde gereken önlemi almalılar ve konunun uzmanlarına danışmalılar.”
Akbaş, okul öncesi eğitimde ana sınıflarının önemli katkı sağladığını, bu yüzden kreş dönemini tamamlayan 5-6 yaşına gelmiş çocukların da ana sınıfına gönderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: ntv.com.tr
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title