Ona müzik dinletirken, nelere dikkat etmelisiniz?

Hamilelikte ve sonrasında bebeğe müzik dinletmenin birçok faydası mevcut. Peki, siz müziğin bu faydalarını biliyor musunuz?
“Müzik; ruhumuzun, fizyolojik ve psikolojik gelişimimizin temel gıdasıdır” diyen Psikoterapist ve Pedagog Serap Melek Çavuş, müziğin bebekler için faydalarını anlattı, ailelere konuyla ilgili önerilerde bulundu.
Bebeğinizin fiziksel, psiko-sosyal ve zihinsel gelişimi daha anne karnındayken başlar. 20. haftasını doldurduktan sonra gelişmeye başlayan işitme duyusu sayesinde bebeğiniz hem anne karnında maruz kaldığı sesleri hem sizin kalp atışlarınızı hem de dış dünyadan gelen bazı sesleri algılamaya başlar. Bu süreçte müzik dinleyerek onun zihinsel ve psiko-sosyal gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
Bebeklere hangi müzik türü dinletilmeli?
Bebeğinizin anne karnında dinlediği müziklere aşina olan kulağı, doğduktan sonra da tanıdığı, sevdiği ve kendisini anne karnındaymışçasına güvende hissettiği seslere karşı hassas hale gelir. Yapılan araştırmalarda anne karnında ve doğum sonrası süreçte bebekler üzerinde en pozitif yönde etki sağlayan müzik türünün klasik müzik olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle de Mozart’ın kullandığı notaların bebeklerin coşku, algısal hassasiyet, uyaranlara tepki verme, neden sonuç ilişkisi kurma, ritim duygusu gibi birçok alanda gelişimlerini desteklediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra bebeğiniz için söylediğiniz ninnileri, çocuk şarkılarını ve yine birlikte dinlediğiniz klasik müzik eserlerini onun uykuya dalması ve sakinleşmesi için pozitif yönde kullanabilirsiniz, tüm bunlar sizin için adeta bir yardımcıya dönüşecektir. Özellikle uykuya dalmadan önce ona söyleyeceğiniz ninniler veya birlikte dinleyeceğiniz hafif tonlu bir klasik müzik, çocuğunuzun daha rahat uykuya dalmasını ve daha kaliteli bir uyku sürecinden geçmesini sağlar.
Bebeğe müzik dinletirken nelere dikkat edilmeli?
Öncelikli olarak anne karnında dinlettiğiniz müzikler, yüksek sesli ve keskin notalara sahip olmamalıdır (hard rock, heavy metal vb. gibi). Müzikler, rahatsız edici düzeyde yakın ve kulaklık benzeri cihazlarla direkt olarak anne karnına temas etmeden, dolaylı yollarla dinletilmelidir. Çocuğa gerek anne karnında gerekse doğduktan sonra müzik dinletmenin en güzel yolu bulunduğu ortam içerisinde, belirli bir mesafede bulunan bir müzik çalardan yardım almaktır. Düşük bir ses tonunda, ortam sesine karışmış bir şekilde müziği çok fazla ön plana çıkarmadan ve bebeği sıkmadan müzik dinletmek en doğru yoldur.
 
Kaynak: Hürriyet Aile
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title