Bebeklerde ölüme yol açıyor!

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Doktor Figen Bilen, daha çok yüz bölgesinde görülen uçuğun masum bir hastalık olmadığını ve bebeklerde ölüme yol açabildiğini söyledi.
Uçuğa dudak, ağız, genital bölge ve burun delikleri çevresinde görülen Herpes Simplex adı verilen virüsün sebep olduğunu söyleyen Cildiye Uzmanı Doktor Figen Bilen, “Uçuk çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklık şeklinde ortaya çıkar. Ağız çevresi, yüz nadiren de vücudun diğer bölgelerinde görülür. Ama kimi hassas ciltlerde ciddi enfeksiyonlar şeklinde de görülebilir” dedi.
AĞRI YAPAR
Uçuğun ateş, travma, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, hormonal değişiklik ve güneş ışığında kalma gibi durumlarda görülme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Uz.Dr. Figen Bilen, uçuğun ağrılı geçtiğini ve oluşan kabarcıkların patlayarak kabuklandıktan sonra 7 ile 10 gün zarfında yok olduğunu söyledi. Vücudun bir bölgesinde önceden kaşınma, yanma, gıdıklanma hissi varsa orada uçuk çıkacağının bilinmesi gerektiğini anlatan Uz. Dr Figen Bilen, şöyle konuştu: “Bunun akabinde o bölgede kızarma, şişme ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Kabarcıklar patlayarak ülser oluşur. Bu dönemde uçuk çok ağrılı geçer. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak yara haline gelir. Kabuklanma başladığında uçuk küçülmeye başlar. Sık tekrarlayan vücutlarda özellikle yüz bölgesinde tedaviye dirençli kalıcı leke ve iz bırakabilir. Bu durumda uzun süre tedavi uygulamak gerekebilir.”
ÖPÜŞME BULAŞMA RİSKİNİ ARTIRIR
Uçuklu kısmın patlatıldığında ya da yolunduğunda bulaşma riskinin çok yüksek olduğunu söyleyen Uz. Dr. Figen Bilen, uçuğu olan kişilerin bardak, çatal, bıçak havlu gibi eşyalarını kullanmamak gerektiğini, öpüşmenin de bulaşma riskini artırdığını söyledi. 0-5 yaş arasında uçuğun görülme oranının daha yüksek olduğunu söyleyen Figen Bilen, çocukların uçukluyken öpülmemesi gerektiğini, eğer çocuklara virüsün bulaşması halinde ölümlere yol açabileceğini belirtti.
TEDAVİ EDİLMELİ
Cinsel bölge uçuklarının da mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirten Uz. Dr Figen Bilen, cinsel bölge uçuklarının görülme sıklığının ve bulaşma riskinin hızla arttığını, havlu ve klozetlerden de uçuğun bulaştığının bilinmesi ve önlem alınması gerektiğini belirtti. Uçuğu olan kişilerin yapmaması gerekenlere de değinen Figen Bilen, şunları söyledi: “Uçuğa kesinlikle dokunulmamalı, dokunulacaksa bile eller çok iyi yıkanmalıdır. Kadınlar makyajlarını temizlerken çok dikkat etmeli, kesinlikle gözlere dokunmamalıdır. Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır.”
 
 
Kaynak: http://www.haber3.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title