İşte anne ölümlerinin en büyük nedeni!

Sağlık Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerince ortaklaşa yürütülen çalışmayla hazırlanan “Ulusal Anne Ölümleri” raporuna göre, kentsel yerleşim yerlerinde 100 bin canlı doğumda gebeliğe bağlı ölüm oranı 28.2′ iken kırsal yerleşim yerlerinde 53.7 seviyesine ulaşıyor, Doğu Anadolu’da ise bu oran zirveye çıkıyor.
 
Türkiye genelinde gebeliğe bağlı ölüm oranı 100 bin canlı doğumda 38.3 olarak tespit edildi. Doğu illerimizde doğuma bağlı kadın ölümleri 100 binde 93 olarak gerçekleşirken, bu rakam batı illerinde 100 binde 12’de kaldı. Doğulu kadının doğumda karşılaştığı ölüm riski, Batılı kadına göre yaklaşık 8 kat daha fazla.
 
İntihar da gebeliğe bağlı ölüm sebepleri arasında
 
Rapora göre, Türkiye’de gözlenen anne ölümleri seviyesi gelişmiş bölgeler için hesaplanan anne ölüm oranından yüzde 40 daha fazla.
 
Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi:
 
“Gebeliğe bağlı tüm ölümlerin yüzde 17’si doğumdan hemen önce, doğum sırasında veya doğumdan sonra başlayan kanamalardan kaynaklanıyor. İkinci önemli neden ise ödem oluşması, dış gebelik, dolaşım sistemi hastalıkları.”
 
“Gebeliğe bağlı ölümlerin yüzde 1.5’i ise intihar nedeniyle oluyor. İntihar vakalarının yarısı, doğrudan anne ölüm nedenleri arasında yer alıyor, çünkü bunlar doğum sonrası yaşanan mental rahatsızlıklar nedeniyle ya da istenmeyen veya gizlenen gebelikler sonucunda meydana geliyor.”
 
“Ayrıca, tespit edilen vakalarda gebelik öncesi var olan depresyonun artmasına bağlı intiharlar da gözlendi. İntihar olaylarının büyük bir kısmı, ailelerin daha özenli ve dikkatli davranmasıyla önlenebilecek olaylar olarak karşımıza çıkıyor.”
 
Raporda, anne ölümlerine neden olan faktörlerin azaltılabilmesi için sağlık hizmeti verenlerin ve sağlık hizmeti malzeme donanımlarının daha etkin hale getirilmesi ve hane halkının bilinçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
 
Dünya’da en yüksek oran Zambiya’da
 
UNESCO’nun raporuna göre ise dünyada anne ölüm oranları şöyle:
 
“Kuzey Amerika’da her 100 bin canlı bebek doğumunda yaşanan anne ölümü yaklaşık 12 iken, Afrika’da Büyük Sahra’nın altında kalan kısımda bu sayı bin civarında. Anne ölüm oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisi olan Zambiya’da, her 100 bin doğumda bin 238 kadın yaşamını yitiriyor.
Kaynak: Birgün
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title