Çocukların dünyayı tanıma ve oyun döneminde (0-18 ay) atma davranışının olması gayet normal ve doğaldır. Bebekler tutma refleksinin kaybolmasıyla (3. ay) nesneleri alır, yakalar, sallar, tutar tekrar atar…vb motor etkinliklerdeki bu oyun dönemine has özelliklerdir. İşte elindeki nesne ve yerçekimi arasındaki ilişkiyi keşfetti demektir.
İki yaş öncesinde tam olarak sebep-sonuç ilişkisi gelişmemiştir. O yüzden çocuk sonucunu bilemediği için her bulduğu nesne ile atma davranışını test ederek deneyim kazanacaktır.
Peki Ne Yapmalı?
Siz de bir süre bu “atma” oyununa katılın. Birden bire kesemeyecektir bu davranışı,o halde doğru bir şekiide bu eylemi amaçlı bir oyuma çevirebilirsiniz. Yani onun atmasına izin verdiğinizi, göz yumduğunuzu gösterin ama şartlarınızı da ortaya koyun,oyunu başlatın.
“Evet atabilirsin ama sadece topları” diyerek hem sadece topların atılabileceğini vurgulamış hem de bu eyleme izin verdiğiniz; sürekli “atma” demediğinizi göstermiş olursunuz. Evde kolay ulaşılabilir yerlerde hemen müdahale edebilmeniz için toplar, balonlar bulundurabilirsiniz.
Çocuğun atma eylemine girdiğini fark ettiğinizde, hızlı bir şekilde “aa demek atarak oynamak istiyorsun, hadi o halde topları atalım birbirimize” dediğinizde çocuğun ilgisini daha hareketli olan bir “atma oyununa” çekmiş ve atılması için top ya da balonu kullanarak nelerin atılarak oynandığına yönelik bir çalışma yapmış olursunuz.
“Evet oyuncaklarını atabilirsin ama sadece oyuncak sepetinin içine.” diyebilir, atması için hedef göstermiş olabilirsiniz. Ama öyle uzaktan fırlatarak değil, örnek olun, içine tam girebilmesi için yakınlaşarak atın.
Balkondan aşağı atma davranışı 18-24 ay civarında normal kabul edilebilir. Bu dönemde çocuk kendini eline bir nesne alıp balkona giderek önceden belli etmektedir. 2,5 yaşından sonra sebep-sonuç ilişkisi ve oyuncakları amacına uygun olarak kullanma daha net olarak gelişmeye başladığından bu dönemdeki atma davranışı keşif değil, ilgi çekmek veya birine tepki, öfke olarak düşünülebilir. Sorunun kaynağının ne olduğu iyi belirlenmeli, (neden dikkat çekmek istiyor ya da neden öfkeli) ona göre soruna odaklanılmalıdır. Sorun çözülürse, öfkeyi atarak yansıtma davranışı da sönecektir.
3 yaşı geçtikten sonra hala bu davranış devam ediyorsa bu durum öfkenin başka nesneye yansıtılması boyutunda ise, öfke kontrolü konusunda davranışsal ve eğitimsel bir müdahale bulunulması gerekecektir. Bir çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanından ya da bir psikologdan destek alabilirsiniz.
Kaynak: http://www.ozgeselcukbozkurt.com/
-
1 Bebeğinizin göz sağlığını koruyun
-
2 Banyo sıklığı ne olmalı?
-
3 Bebeğinizi yatar pozisyonda beslemeyin
-
4 Göbek fıtığı ne zaman tedavi edilmeli?
-
5 Bebeğiniz göbek üstü zaman geçiriyor mu?
-
6 Beslemek için uyandırmak gerekli mi?
-
7 Doğumun belirtilerini bilin
-
8 Su vermeyin!
-
9 Kilo kaybı normal mi?
-
10 Bebekler ne zaman gülümser?