Bebekler anne ve babalarının her söylediğini anlamasalar da ne demek istediklerini hissederler ve bu konuşmalar onların IQ seviyelerini olumlu yönde etkiler. Bu nedenle bebeğinizle iletişim kurarken sıkça yapılan hataları bilmek ve bunlardan kaçınmak gerekir.
Yapılan araştırmalara göre; bebekleriyle konuşurken anne ve babalar günde 30 bin civarında kelime kullanmalılar. Çünkü çocukla konuşurken kullanılan kelime miktarı, çocuğun ileriki hayatında çocuğun IQ seviyesini arttırıyor.
MERAKLI BAKIŞLARINA KISA CEVAPLAR VERMEYİN
Siz onun altını temizlerken size gözlerini dikip baktığında “Yine mi eğ yaptın?” demek yerine “Senin altın mı kirlenmiş. Temizleyelim mi altını? Bak şimdi tertemiz oldu” demek ve bu esnada ona ne yaparsa yapsın onun sizin için dünyanın en değerli varlığı olduğunu hissettirmek ve anlatmak çok önemli. Söylediklerinizi tekrarlayın. Sizin için sıkıcı olabilir ama kullandığınız kelimeleri sık sık tekrarlamak bebeğinizin anlamasını geliştirecektir. Aynı kelimeyi art arda söylediğiniz taktirde, sesler ve anlamları arasındaki bağı daha iyi kavrayacaktır. Ayrıca bir kelimeyi sık sık kullanmanız da kafasında bir konsept oluşturur ve ne zaman o kelimeyi kullansanız o durum aklına gelir. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde önemli olan tüm kelimeleri bilir fakat ne zaman kullanması gerektiğini henüz çözemez.
O İSTEMEDEN ONUN ADINA KARAR VERMEYİN
Meyvesini yedikten sonra, siz biraz daha istediğini düşünüp önüne biraz daha koymayın. Bırakın bunu kendi istesin. İllaki kelimelerle ifade etmesine gerek yok. Yaşına ve iletişim seviyesine göre, bir işaret ya da bir ses de yeterli olacaktır. İfade edemeyeceğini düşünüyorsanız da önce ona sorun.
BEBEK GİBİ KONUŞMAYIN
Anne ve babaların en çok yaptıkları hataların başında bebekle bebek gibi konuşma yaklaşımı gelir. Tamam onun ilgisini çekmek için kocaman mimiklerle, şarkı söyler gibi bir tonlamayla konuşmak doğru, ancak bebek gibi harfleri ve sesleri yutarak ya da değiştirerek konuşmanız onun dil gelişimi için olumsuz bir başlangıç. Sadece melodili ve mimikli konuşma başlangıç için yeterli. Araştırmalara göre bebekler bu şekilde konuşanları daha ilgi çekici buluyor ve dolayısıyla da daha fazla dikkat vererek dinliyorlar. Böylece kelime ve dil bilgileri gelişmeye daha müsait oluyor. Ama abartılı konuşma şeklini bebeğiniz 18 aylık – 2,5 yaş arası kesmeye başlayın. Çünkü bu dönemde artık sizin abartılı ve yavaş hareketlerinizi taklit etmeye başlarlar.
KİTAP İÇİN ERKEN DEĞİL!
Her hafta 3 kitap okuyarak kelime haznesini yüzde 15 ila 40 arasında geliştirebilirsiniz. 8 aylık olduğu dönemlerde bebekler, kitaptan okuduğunuz spesifik bir kelimeyi duyduktan 2 hafta sonra fark etmeye ve öğrenmeye başlıyorlar. Araştırmalara göre 2 yaşındaki çocuklara, bebeklik dönemlerinde kitap okunmuşsa diğer yaşıtlarına göre çok daha ileri seviyelerde dil becerileri oluyor.
ONU DİNLEMEYİ ÖĞRENİN
Siz konuşun. Durun. Ve sanki cevap vermeyecekmiş gibi onu bekleyin. Bunu ilk günden itibaren yapabilirsiniz. Konuşmasa bile zamanla, bu beklemelerin onun konuşması için birer fırsat olduğunu anlayacaktır. Çoğu insan çocuğuyla o kadar çok konuşuyor ki, söylediği ilk sözcükleri kaçırıyor. Eğer biraz sessiz kalmayı başarır ve konuşurken çocuğunuza da fırsat verirseniz “Bibi” olarak tanımladığı şeyin biberon olduğunu anlayabilirsiniz.
Kaynak: benimmakalem.com
-
1 Emziğin avantaj ve dezavantajları
-
2 Ten tene temas neden önemli?
-
3 Hıçkırığa ne iyi gelir?
-
4 Ultrason terimleri ne anlama geliyor?
-
5 Uyku pozisyonuna dikkat edin!
-
6 İzlem aralıkları nasıl olmalı?
-
7 Kaşık tırnak (koilonişi) nedir?
-
8 Yeni kardeşe hazırlık
-
9 Bıngıldak neden önemli?
-
10 Bebeklerin idrarı nasıl olmalı?