Bu cinsiyette doğurmak, ömrü kısaltıyor?

Yeni bir araştırma, erkek çocuk doğurmanın annenin sağlığı için zararlı olabileceğini ortaya çıkardı. İngiliz gazetesi Telegraph’ın haberine göre, bilim insanları Endüstri Öncesi Finlandiya’dan demografik verileri kullanarak, fazla erkek çocuğu olan annelerin hayatlarının, babalardan daha kısa olduğunu saptadılar.
 
11 bin 166 kadın ve 6 bin 360 erkeği kapsayan araştırmada, ebeveynlerin üreme sonrası yaşama oranları, çocukların sayısı, cinsiyetleri ve 15 yaşına kadar hayatta kalma gibi verileri toplandı. Fakat, Royal Society Dergisi’nin Biyoloji Dökümanları bu ilişkinin annelerin yaşı arttıkça azaldığını söylüyor.
 
Turku Üniversite’sinden Prof. Dr. Samuli Helle, “Edindiğimiz sonuçlara göre, Finli anneler erkek çocuk doğurarak, üreme sonrası yaşayabilecekleri uzun hayatlarından taviz veriyorlar,” dedi. Ve erkek çocukları kız çocuklardan daha enerjik ve hareketli olduklarindan; erkek çocukların ebeveynlerinin sağlık ve refahında daha pahalıya malolduğuna inanılıyordu, bazı farklı sonuçlara varılmış olsa da!
 
KIZ ÇOCUĞU YAŞAMI UZATIYOR
Geleneksel toplumlarda kız çocukları annelerine büyüdükten sonra da yardımcı olduğu için annenin üzerindeki yükü azaltıyor, erkek çocuk ise büyüdükten sonra da anne bedenini yormaya devam ediyor. Araştırmacının en vardığı önemli sonuç ise; fazla erkek çocuğu doğurmanın verdiği zararın sebebinin hormonlar olması. Bunun nedeni şöyle açıklanıyor: Anne kanında dolaşan testosteronun yüksek olması, bağışıklık sistemine zarar veriyor.
Kaynak: Habertürk
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title