Paraben nedir, zararları nelerdir?

Parabenler kozmetik ürünleri bozulmaktan, içlerinde bakteri ve mantar üremesini engellemekten koruyan, böylece raf ömürlerini uzatan kimyasal maddelerdir. Tüm kozmetik ürünlerin %90’ında en az bir paraben bulunmaktadır. Parabenler sadece kozmetik ürünlerde değil diş macunlarında, mayonez ve salata sosları gibi işlenmiş gıdalarda da bulunabilir ve dolayısıyla ağız yoluyla vücuda alınabilir.
 
Satın aldığınız ürünün içerik kısmına baktığınızda parabenleri: methylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, ethylparaben isopropylparaben, ve benzylparaben olarak bulabilirsiniz.
 
Parabenin genel sağlık üzerine etkisini sorgulayan uzmanlar bu konuda iki farklı görüş savunuyor. Daha önce pek çok bilim insanı bu maddelerin sağlığa zararlı olma olasılığının yüksek olduğunu düşünüyordu. Uzun süreli kullanımın kanser riskini arttırdığı düşünülüyordu. Paraben, östrojeni taklit ettiği, göğüs kanseri tümörlerinde tespit edilmişti. Ayrıca parabenin cilt tarafından kolayca emilerek hormonal sistemi engellediği ve bu nedenle sperm kalitesini ve miktarını düşürerek testis kanserine neden olabileceği fark edilmişti. Buna rağmen bilim insanları, bu esaslarda açık ve kesin tespitlerde bulunamadı.
 
Son zamanlarda yapılan bir araştırma kafalardaki soru işaretlerini arttırdı. Parabenli el kremi kullanan gönüllü genç erkek deneklerin kan ve idrarında birkaç saat içinde paraben tespit edildi. Araştırmacılar bu sonuçları kişisel bakım ürünlerinde bulunan parabenlerin, sürekli kullanımda ciddi sağlık problemlerine neden olabileceği yönünde değerlendirdi.
 
Diğer araştırmalarda ise araştırmacılar, paraben içeren kozmetiklerin fazla gelmedikçe güvenle kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca Avrupa kalitesindeki metil ve etil parabenin sağlık riski taşımadığı belirtiliyor. Tabi FDA gibi kurumların aspartam gibi zararlı maddeleri de onayladığı da bilinmekte. Yani zararlı ürünler, herşeye rağmen dev firmalar tarafından onaylatılabiliyor. Bununla birlikte diğer araştırmacılar ve örgütler. paraben içeren onbinlerce ürünü yol açabileceği riskler hakkında uyarıyor.
 
Bununla beraber kozmetik ürünlerinde koruyucu madde olarak kullanılan parabenin yerini tam olarak dolduran bir alternatif yok. Bu yüzden özellikle krem ve losyonlarda problem devam ediyor. Bazı doğal koruyucular ise kozmetiklerde koruyucu olarak kullanılabilir; mercan köşk , dağ kekiği, kantaron kökü, greyfurt tohumu ekstraktı ve lavanta yağı alternatif olabilir. Ayrıca bu organik kozmetikler mutlaka buzdolabında saklanmalı. Parabene alternatif olarak gösterilen greyfurt tohumu ekstraktı ise üreticiler tarafından genelde tercih edilebiliyor. Fakat bu ekstraktların çıkarmak için başka koruyucular kullanıldığında bunlar da halen pek güvenilir olmadığı düşünülüyor. doğala yakın diğer alternatifler ise çiçek özü yağı, potasyum sorbat ve vitaminler.
 
Parabenin dışında kullanılabilecek diğer kimyasallar ise cildi olumsuz yönde etkileyebiliyor ve kanserojenleri içerebiliyor. Bu kimyasallar ise, Diazolidinil üre (formaldehitle etkileşmeolasılığı var) , Sodyum Hidroksimetilglikonat(formaldehitle etkileşme olasılığı var) , Fenoksietanol, Kaprilil Glikol, Klorfenesin, Sorbik Asit, Sodyum Benzoat, Etil Hekzil Gliserin. Yani elimize sürdüğümüz kremlerin bir çoğunda bulunan parabeni kullanırken bir kez düşünmek gerekiyor.
 
Kaynak: http://www.healthfiend.com/beauty/cosmetics-with-parabens-how-harmful-are-they-for-the-skin/
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title