Sezaryen doğum gerektiren durumlar

Doğum gerçekleşmeden önce herhangi bir aşamada, annenin veya bebeğin hayatını riske eden durumlar nedeniyle, her an normal doğumdan vazgeçilerek bebeğin sezaryen ile doğması kararı verilebilir.

Sezaryen ile doğum kararı gebelik muayeneleri esnasında verilebileceği gibi, doğumu induksiyon (suni sancı) ile başlatma girişimi başarısız olduğunda ya da doğum eylemi başladıktan sonra birinci ya da ikinci evrede verilebilir. Sezaryen kararı en sık doğum eylemi başladıktan sonra, doğumun ilerlememesi ve fetal distres geliştiği durumlarda verilmektedir.

Sezaryen doğum gerektiren durumlardan bazıları şöyledir:

“Doğum süresinin çok uzaması, annede kalp rahatsızlığı ve çeşitli enfeksiyonlar gibi ciddi hastalıkların varlığı, yapısal olarak annenin doğum kanalı genişliğinin (rahim çatısı) yetersiz olması,
bebeğin kafasının çok büyük olması,
göbek bağında dolanma meydana gelmesi,
plasenta hastalığı,
ikiz ya da üçüz gebelik gibi çoklu gebelik durumu,
bebeğin rahimde olması gerekenden farklı pozisyonda bulunması.”

Genel olarak normal doğumun olanaksız ya da çok tehlikeli olduğu durumlarda anne adayı ve/veya bebeğin hayatını kurtarmak ya da normal doğum eyleminin güvenli olmadığı hallerde sezaryen önerilir. Bazı endikasyonlar sadece anne adayının bazıları da sadece bebeğin iyiliği için, bazıları ise hem anne adayı hem de bebeğin iyiliği içindir.

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title