Bebeğiniz ne zaman bilinçli gülümsemeye başlar?

Bebeğin gülümsemesi, özellikle ilk ebeveynlik için en ödüllendirici anlardan biridir. Peki ama bebekler ne zaman gülümser? Bebeğiniz gülümsemesiyle sosyal ve duygusal gelişiminin ne zaman başlayacağı hakkında bilgi edinebilirsiniz.
 
İster inanın ister inanmayın, bebeğiniz muhtemelen o doğmadan çok önce gülümsüyordu. Pediatri çocuk doktoru Mark Gettleman, bebeklerin rahimde bile yaşamlarının çok erken zamanlarında dahi gülümseyebildiğini söylüyor. Bebeklerin ilk gülümsemeleri kasıtlı ya da bir şeye tepki olarak olmuyor. Dr Gettleman, bebeğinizin gülümsemesinin refleks kol veya vücut hareketlerine benzer olduğunu söylüyor. Ancak çok yakında bebeğinizin bilerek yaptığı gerçek bir gülümsemeyi yüzünde görebilirsiniz.
 
Gelişim Tipleri: Sosyal, Görsel, Duygusal
 
Bebeğin ilk gerçek gülümsemesi onun gelişimi hakkında çok şey söylüyor. Bu onun vizyonunun geliştirdiğine bir işaret denebilir. Beyni ve sinir sistemi refleksleri yeterince olgunlaşmışsa başkalarıyla bağlantı kurabilmek için gülümsemenin bir yol olduğunun farkındadır. Tepkilerinin ve duygularının insanlar üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu fark etmeye başlıyor be böylelikle zevki, heyecanı, memnuniyet ve mutluluğu ifade etmek gülümsemeyi kullanıyor. Onun gülümsemesinden şunları anlayabilirsiniz: ‘’Anne, harika iş çıkardın!’’ veya ‘’Bu süt bir harika, biraz daha istiyorum!’’
 
Beklediğiniz zaman gülümsemeye başlar.
 
Bebeğin refleks gülümsemesi 2 aylık olduğu zaman kaybolur ve 3 aylık olduğu zaman onu artık gerçek bir gülümseme ile görebilirsiniz. Gülümseme süresi ile refleks ve gerçek bir gülümseme arasındaki fark söylenebilir. Bebeğiniz genellikle uyuyor veya yorgun durumda olduğunda refleks olarak gülümser çünkü bu sırada gülümsemesi daha kısa olma rastgele meydana gelme eğilimindedir. Diğer taraftan, annesinin yüzünü gördükten veya kardeşinin tiz sesini duyduktan sonra yüzlerinde yanıt olarak oluşan ve tutarlı oldukları duygu ifadesi görebilirsiniz.
 
Hala bebeğinizin gülümsemesini görmeyi bekliyorsanız, onu teşvik edebilmek için yapılabilir bazı şeyler var. Sık sık göz teması kurmak ve gün boyunca ona gülümsemek, onunla sık sık konuşmak, komik yüz ifadeleri yapmak ya da sesler çıkararak hayvan sesleri ve davranışlarını taklit etme veya bebeğinizin karnına üfleme gibi. Sadece aşırıya kaçmayın. Çocuk psikoloğu, Ph.D., Go Parenting yazarı David Elkind: “Bebekler duygularını düzenleme yeteneğini geliştirirken çok fazla uyarımda bulunursanız, ona uzak görünebilirsiniz, ufaklığı biraz rahat bırakın ve daha sonra tekrar deneyin.
 
Onun ilk gülümsemesinin ardından tepki verdiği eylemi tekrar ve tekrar deneyin. Onun vizyonu sadece sevdiği iki insanın yüzünü görerek gelişir. Sonraları, sizin ve eşinizin ona bir gülümseme yapması için yeterli olacaktır. Bebeğinizin diğer insanlara da gülümsemesi biraz zaman alabilir çünkü yabancılara karşı olan tepkileri yaklaşık 6 aylıkken devreye girer. Bebeğinizin insanların tepkilerini görmesi, gülerken daha keyif almasını sağlar. Dr. Gettleman: “Bebeğiniz gülmeye ilk başta küçük kıkırdamalarla başlayacaktır ve 5 aylık olan bebek göbeğiyle dışarı doğru kahkaha atarak sizi heyecanlandırıp şaşırtabilir.’’ diyor.
 
Dikkat etmeniz gereken kırmızı bayraklar
 
Bebeğiniz erken bir zamanda gülümsemeye başlamış olsa da, bazen gülümsemediğini görmek olasıdır ve bu her zaman endişeli, mutsuz, ya da bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Bebeklerin bu kilometre taşı da birbirinden farklıdır ve bazıları için fazladan birkaç hafta gerekebilir. Ancak bebeğiniz 3 aylık olduğu halde hala gülümsemiyorsa, pediatriste başvurmanız gereklidir.
Kaynak: www.canbebe.com.tr
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title