Bebekler neden güzel kokuyor?

Bebek kokusunu herkes sever. Ancak bu koku, bebekler sadece bebek oldukları için mi var? Yoksa altında yatan bir mekanizmaya mı sahip? Buyurunuz…
Belki de tüm insanlığın üzerinde mutabakata vardığı ender şeylerden biri, yeni bebeklerin harika kokan yaratıklar olduğu.
 
Peki bu kokunun altında yatan sebep nedir? Bebekler bu kokuyu neden ve nasıl salgılıyor?
 
Aslında cevap biraz komik. Yüzyıllardır bebek kokusuna gönlünü kaptırmış, gördüğü yerde şevkle bebek koklayan insanlık, bebekler tarafından bir parça kandırılmış olabilir.
 
Kanada’nın Quebec Üniversitesi’nde Profesör Johannes Frasnelli önderliğinde yapılan araştırmaya göre, bebeklerin bu hoş kokusunun sebebi ebeveynlerinde ‘merhamet’ uyandırmak.
 
Dünyada bilinen bütün canlılar arasında, insan bebeği en güçsüz ve bakıma muhtaç şekilde doğan canlı yavrusu. O yüzden ebeveynlerinin bebeğe özenle bakması, hayatta kalması açısından olmazsa olmaz.
 
Ancak bir bebeğe bakmak hiç kolay değil. Sürekli beslemek, uyutmak, gazını çıkartmak, altını değiştirmek, pişikleriyle savaşmak, ortaya çıkan hastalıklara karşı korumak vs. derken bebek bakımı içinden çıkılamaz ve psikolojik olarak insanın sınırlarını zorlayan bir sürece dönüşüyor.
 
Özellikle doğumdan hemen sonra vücut hormonlarının ani değişimiyle ortaya çıkan ‘lohusa depresyonu’ da bunlara eklenince, bebeklerin korunma ve bakım ihtiyaçları tehlikeye girmeye başlıyor.
 
İşte bu noktada da evrimsel sürecin bir sonucu olarak bebeklerin o masum, cennet esintileri taşıyan, büyüleyici kokusu ortaya çıkıyor. Yeni doğmuş bebekler yaydıkları bu kokuyla özellikle ebeveynlerinde yoğun merhamet ve şefkat hisleri uyandırıyorlar.
 
Bu sayede bebek bakımının bütün zorluklarına ve sinir bozuculuğuna rağmen ebeveynler sıkılmadan ve yorulmadan bebeklerinin üzerine titriyor.
 
Bebeklerin bu müthiş kokuyu nasıl yaydıkları ise henüz tam anlamıyla çözülmüş değil ancak birkaç teori var.
 
Bunlardan birincisi bebeklerin beslenmeleri sayesinde, terlerinin bu şekilde koktuğu. Sadece anne sütü ve suyla beslenen yeni doğan bebekler, vücutlarına başka hiçbir şey karışmadığından bu şekilde ter kokuyorlar.
 
Bir diğer teori de, bebeğin anne karnında bulunduğu süre boyunca içinde korunduğu doğal sıvının böyle koktuğu. Bebekler bu kokuyu doğduktan sonra da birkaç ay üzerlerinde taşıyor olabilirler.
Kaynak: mynet.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title