Bebeğinizi emzirirken mastit olmayın!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Demirağ memede enfeksiyon anlamına gelen mastit hastalığına karşı çocuk emziren anneleri uyarıyor.
 
Meme dokusunun ciltle birlikte oluşturduğu enfeksiyon anlamına gelen mastit rahatsızlığının en fazla 30-50 yaş arasında görüldüğünü söyleyen Alp Demirağ, “Özellikle meme enfeksiyonlarına süt veren veya süt vermeyi yeni kesmiş kadınlarda sık rastlanır. Bu enfeksiyonlara genellikle çatlak bir meme başından içeri sızan bakteriler neden olur” diye konuştu.
 
Mastit rahatsızlığındaki risk faktörlerine de değinen Dr. Demirağ, “Mastitin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisi memenin içindek isüt kanallarındaki genişlemedir. Bir diğer faktör ise sigaradarı, sigara içenlerde mastitin görülme oranının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Hormonal değişikliklerin yanı sıra bazı vitaminlerinde mastit oluşumuna etkisi olabileceği saptanmıştır” dedi.
 
Kızarıklık, ağrı, ateş ve yumru gibi belirtileri olan mastitin tedavi süreciyle ilgili olarak bilgi veren Prof. Dr. Alp Demirağ, “Periferal apse erken evrede yakalanmışsa ve altında sıvı toplanmadıysa antibiyotik tedavisiyle ve beraberinde memeye ılık pansumanla ortalama iki haftada geçer. Apse olduğunda anneye antibiyotik verilecekse anneye ve bebeğe zararı olmayan antibiyotiklerin verilmesi gerekir. Çünkü antibiyotik süt aracılığıyla bebeğe zarar verebilir, kişideki apsenin durumuna göre apseyi dışarı boşaltıp tedaviyi yapıyoruz. Diğer tür olan santral meme apsesi mastitte ise tanı gibi tedavi de farklıdır. Apseyi boşaltmak antibiyotik tedavisi yaptıktan sonra bir de arıştar yapmak gerekiyor, çünkü bu tip mastit tekrar edebiliyor. Ultrason araştırmasıyla genişleyen kanal varsa o kanalı çıkartıp tekrarlamasını önlemek mümkün olabiliyor” şeklinde konuştu.
 
Prof. Dr. Demirağ hastalığın önüne geçmek için alınacak önlemleri ise, bebeğin emzirilmesinden sonra mememin beyaz sabunla iyice silinmesi ve durulanması, renkli sabun kullanılmaması, cildi tahriş eden kumaşlar giyilmemesi ve uygun iç çamaşırlarının kullanılması olarak sıraladı.
Kaynak: Sabah
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title