Bebekler doğduğu anda sağlık personeli tarafından dikkatla incelenir. Görünümü, nabız sayısı, tepkileri, etkinlik ve kas durumu, solunumu değerlendirilir. Anne baba da bebeğini gördüğü ilk andan itibaren yaşadığı tarifsiz mutlulukla birlikte elbette onu ilk kez görmenin şaşkınlığı içindedir. Yenidoğan bebek nasıldır, nasıl görünür? Birlikte inceleyelim mi?
- Baş ve yüzü: Yenidoğanda baş, gövde uzunluğunun dörtte biri büyüklüğünde ve bazen biçimsiz olabilir. Başın şeklini doğum şekli de değiştirmiş olabilir. Yanaklar yuvarlar, burun basık, çene geriye doğru çekik haldedir. Bebek uyanık ve gözleri açık ya da belli aralıklarla açılıp yapanıyor olabilir. Bakışları ile etrafı izleyen bebekler de olabilir.
- Kafa derisi: Yenidoğan bir bebek tümüyle saçsız yani kel de doğabilir. Kimi bebekler ise ortalama iki ay içinde dökülecek saçlarla doğarlar. Başının tam ortasında bıngıldak dediğimiz, yumuşak ve korunması gereken bir alan vardır.
- Derisi: Anne karnından yeni çıkmış bir bebek, rahimde onu saran beyaz, kaygan bir madde ile kaplıdır. Ayrıca lanugo denen ayva tüyleri de bebeğinizin derisinde görülebilir. Bunlar bir süre içinde dökülecektir. Kilolu bebeklerin derisi daha gergin, zayıf doğanların ise daha buruşuktur. Ayrıca farklı kızarıklıklar da görülebilir. Bu pulsu kızarıklıklar ilk birkaç hafta içinde kaybolacaktır.
- Göbek bağı: Annelerin bakımında en çok endişe ettikleri yer burasıdır. Göbek kordonu doğumla birlikte kesilik ve bağlanır. Ardından doktor tarafından sıkıştırılır. İlk bir hafta içinde kendiliğinden düşer.
- El ve ayaklar: İlk birkaç saat içinde bebeğin solunum ve kan dolaşımı düzene girene kadar morumsu bir renkte olabilir. Ayaklar içe dönük, parmaklak yumruk şeklinde kıvrılmıştır.
-
1 Hıçkırığa ne iyi gelir?
-
2 Ultrason terimleri ne anlama geliyor?
-
3 Uyku pozisyonuna dikkat edin!
-
4 İzlem aralıkları nasıl olmalı?
-
5 Kaşık tırnak (koilonişi) nedir?
-
6 Yeni kardeşe hazırlık
-
7 Bıngıldak neden önemli?
-
8 Bebeklerin idrarı nasıl olmalı?
-
9 Cilt soyulması nasıl önlenir?
-
10 Bebekle ilk aylar nasıl geçer?