Gebeliğin son 3 aylık dönemine girdiğinizde gün içinde bebeğinizin hareketlerini takip etmek ve saymak onun karnınızda iyi olduğunu göstermesi açısından önemli ipucu verebilir. İdeal olanı, bebeğinizin en çok aktif olduğunu bildiğiniz, günün hemen hemen aynı saatlerinde sayma işlemini yapmaktır. Hareketlerini yemek sonrasında saymak daha iyi olacaktır. 28-30. haftadan önce bebek hareketlerini saymaya çalışmanın pek bir anlamı yoktur.
Bebek hareketi saymada değişik yöntemler vardır. En sık kullanılan yöntem oturur ya da sol yana yatmış pozisyonda iken hareketleri saymaktır. Vücut hareketi, seğirme, tekme gibi tüm hissedilebilen hareketler geçerlidir. Eğer bebeğiniz bu şekilde saatte 4-5 hareket yapıyorsa ya da 2 saat içinde fark edebildiğiniz hareket sayısı 10 civarındaysa sorun yoktur. Eğer bebeğinizin hareketleri azalmış gibi görünüyorsa kalkıp 5-10 dakika yürüyün, meyve suyu, tatlı, çikolata gibi bir şeyler atıştırın, 2-3 bardak su için ve yeniden deneyin. Eğer hareketler hala düzelmemiş ise doktorunuza bilgi verin.
Özellikle gebeliğin son dönemlerinde hareket sayılarında belirgin bir azalma fark ederseniz ve 2 saat içinde hissettiğiniz hareket sayısı 10’dan az ise doktorunuza bilgi vermeniz ve gerekirse bebeğin kalp atışlarının NST adı verilen yöntem ile monitörize edilmesi gerekebilir.
-
1 Sağlıklı ve verimli bir uyku için öneriler
-
2 Yenidoğan bebek nasıl kucağa alınır?
-
3 Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirin
-
4 Bebekler vücut dilleriyle ne anlatır?
-
5 Bebeklere ne zaman su verilmeli?
-
6 Anneye süt yapan 10 yiyecek
-
7 Hamilelikte cilt çatlakları önlenebilir mi?
-
8 Bebeğinize dokunun
-
9 Bebeklere kitapları sevdirme yöntemleri
-
10 Yenidoğan bebeğin duygusal gelişimi nasıldır?