Ek besinlere başlarken ilk tercih edeceğiniz gıdalar yumuşak ve püre halinde olsun, katı ve sert besinlerden kaçının.
Ek besinlere ilk olarak ev yoğurduyla başlayın, daha sonra meyve suyu (yaparken cam rende kullanılmalıdır) ve püresi, ekmek içi, sebze çorbası, muhallebi gibi besinlerle devam edin. Muhallebiyi tatlandırmak için şeker yerine meyve tercih edilebilirsiniz. Et suyu yerine etin kendisini ezerek verin.. Ek besinleri acılı ve baharatlı hazırlamayın, 1 yaşına kadar tuz kullanmayın.
Bebeğinize suyu kaynatıp ılıttıktan sonra verin.
Besini, bebek açken, az miktarda verin ve aynı gün içerisinde birden fazla farklı besin denememeye çalışın. Tatlı kaşığı miktarı olarak başlayıp yavaş yavaş artırın. Yeni bir besin denemeden önce 2-3 gün bekleyin.
Bebeğiniz besini istemiyorsa ısrarcı olmadan birkaç gün sonra tekrar deneyin. Ek besinleri hazırlarken hijyen kurallarına dikkat edin, uygun koşullarda saklayın. Biberon yerine kaşık tercih edin. Yemek esnasında bebeğinizin başı dik ve oturur pozisyonda olsun.
Domates, çilek, yumurta, balık, inek sütü gibi besinler alerjik riski olan besinlerdir. Yeni bir besini denerken bebeğinizi takip edin. Alerjik tepkime, ishal ve kusma gibi durumlarda gerekirse hekime danışın. Bir süre sonra aynı besin tekrar deneyin.
Aspirasyon riski dolayısıyla üzüm, fındık, fıstık gibi taneli yiyecekleri bebeğinize vermeyin. 1 yaşına kadar çay, bitki çayları, bakla, bal ve şeker vermeyin. Peynir pastörize ise 8. ayda başlayabilirsiniz.
-
1 Sağlıklı ve verimli bir uyku için öneriler
-
2 Yenidoğan bebek nasıl kucağa alınır?
-
3 Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirin
-
4 Bebekler vücut dilleriyle ne anlatır?
-
5 Bebeklere ne zaman su verilmeli?
-
6 Anneye süt yapan 10 yiyecek
-
7 Hamilelikte cilt çatlakları önlenebilir mi?
-
8 Bebeğinize dokunun
-
9 Bebeklere kitapları sevdirme yöntemleri
-
10 Yenidoğan bebeğin duygusal gelişimi nasıldır?