Çocuğunuz doğuştan sünnetli olabilir!

Bebeklerin bazı anomalilerle dünyaya gelmesi durumunda sorunların erken dönemde çözülebilmesi için ebeveynlerin dikkati büyük önem taşıyor. Bu anomalilerden biri olan çocuğun yarım sünnetli doğması, toplum tarafından olumlu bir durum olarak algılansa da hayatın erken dönemlerinde tedavi ettirilmelidir. Bu durumu olumlu olarak yorumlamanın yanlış olduğunu dile getiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kılınçaslan, doğuştan sünnetli olmanın bilinmeyenlerini anlatıyor.
 
DOĞUŞTAN SÜNNETLİ OLMAK NE ANLAMA GELİR?
 
Hipospadias, bilinen adıyla yarım sünnetli olma veya doğuştan sünnetli olma durumu, yeni doğan erkek çocukların cinsel organlarında görülen bir çeşit gelişim bozukluğudur. Hem idrar yolu hem de penisin görünümü ile ilgili bir anomali olan hipospadias, idrar deliğinin olması gerektiği penis ucunda değil, penisin altında başka bir noktada olması durumudur. Yeni doğan her 300 bebekten 1’inde görülen yarım sünnetli görünüm, penisin içindeki idrar kanalının kısa kalmasıyla meydana gelir. Çocuğun sağlıklı gelişimi ve ileri yaşantısını normal geçirebilmesi için bu durum mutlaka tedavi ettirilmelidir.
 
BEBEĞİNİZDE BU BELİRTİLER VAR MI?
 
Yarım sünnetli görünümün en belirgin özelliği idrar deliğinin penisin ucunda olması gerekirken daha alt taraflarda olmasıdır. Bunun yanı sıra bebeklerde ve çocuklarda;
 
Penisin ucunda hiç sünnet derisinin olmaması
Uç tarafta olması gereken derinin normalden daha fazla bir şekilde ”pelerin tarzında” penisin üst tarafına toplanması
Penisin aşağıya doğru eğik durması
Bebeğin çişini pipisinin alt kısmından yapması
 
PSİKOLOJİK OLARAK OLUMSUZ ETKİLİYOR!
 
Yukarıda bahsedilen belirtilerin fark edilmemesi çocukların sosyal hayata dahil olmasıyla birlikte ciddi bir soruna dönüşebilir. Sağlık problemlerinin yanı sıra okulda, yuvada tuvaletini yapmak zorunda kalan çocuklar yaşıtları ve hemcinsleri gibi olmadığını görünce psikolojik olarak olumsuz etkilenir. Ayrıca çocukların cinsel gelişimi için de büyük bir problem oluşturmaktadır.
 
Dolayısıyla bu durumun çocukların cinsel kimliklerini farkına vardıkları 2 yaşına kadar tedavi ettirilmesi gerekir. En ideal zaman aralığı ise 6 ay – 1,5 yaştır.
 
ÇEVRESEL FAKTÖRLERE DİKKAT!
 
Yarım sünnetli görünümün ortaya çıkmasında birçok neden etkilidir. Genetik faktörlerin belirleyici bir rol üstlendiği bu durumda, babada durumun varlığı çocukta da olma riskini arttırabilir. Hastalığın genetik faktörlerle ilişkisinin yanı sıra çoklu çevresel etkenler de bu anomalinin ortaya çıkışında etkilidir. Besinler yoluyla alınan zirai zehirler, hava kirliliği, yüksek soya tüketimi, yanlış beslenme ve bazı hormonlara maruziyet yarım sünnetli doğum ile ilişkilidir.
 
DOĞUŞTAN SÜNNETLİ GÖRÜNÜM NASIL TEŞHİS EDİLİR?
 
Hamilelik döneminde yapılacak ultrason kontrollerinde bu durum bazen görülebilir. Ultrason ile teşhis edilememesi durumunda ise doğduktan sonra yapılacak fiziki muayene tanı koymak için yeterlidir.
 
DOĞUŞTAN SÜNNETLİ GÖRÜNÜM NASIL TEDAVİ EDİLİR?
 
Hipospadiasın düzeltilmesi için tek tedavi yöntemi ameliyattır. Cerrahi müdahaledeki amaç, normal olmayan idrar yolunu düzeltmek ve penisin aşağıya doğru kıvrılmasını engellemektir. Bunun için penisin aşağıya doğru kıvrılmasına neden olan kordi adlı yapılar çıkarılır. Daha sonra idrar kanalının kısa kalmasına neden olan eksiklik tamamlanır ve yeni bir idrar kanalı oluşturulur. Yassı bir görünüme sahip olan penis ucu doğal hale getirilir. Bebeğin/çocuğun penisi hem normal bir görünüme kavuşur hem de fonksiyonlarını geri kazanır.
Kaynak: Sabah
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title