Bebekler ne kadar su içmeli?

Yenidoğan döneminden itibaren 6. aya kadar bebeklere su verilmesine gerek yoktur. İlk 6 ay bebeğin bütün su ihtiyacını anne sütü karşılar. Anne sütünün %87 si sudur ve bebeğinizin bütün ihtiyaçlarını karşılar. Anne sütü olmadığı durumlarda formül mama ile beslenen bebeklerde de suya ihtiyaç yoktur. Doğru miktarda su ile hazırlanan mamalar bebeğin su yani sıvı ihtiyacını karşılar. Suyun sağlayacağı hidrasyona ihtiyaçları yoktur.
 
Bebekler hangi ayda su içmeye başlamalı?
 
Bebekler 6. Ayda ek gıdaya başlarlar ve bu dönemde su verilmeye başlanmalıdır. Ama bu dönemde yine su ana besin kaynağı olmamalıdır. Bu dönemde verilen su ekstra olmalıdır, esas besleyici olan anne sütü ve yetersizliğinde formül mamanın yerini almamalıdır.
 
6. aydan küçük bebekler ne kadar su içmelidir?
 
Bu dönemde bebeklere su verilmesi önerilmemektedir. Bu dönemde ekstra su verilmesi bebeğinizin midesini doldurup, tokluk hissi yaratıp, gerekli besinleri almalarını zorlaştırmaktadır. Bu dönemde bebeğiniz bütün sıvı ihtiyacını anne sütü ve formül mamadan almaktadır, yazın hatta çok sıcaklarda bile…
 
6. aydan büyük bebekler ne kadar su içmelidir?
 
Bebeğin ihtiyaç duyduğu su miktarı yaşa göre değişir ve yaşla beraber artar. Katı beslenme ile besinlerin miktarı artarak kıvamı da katılaşır ve sıvı ihtiyacı da artar. Bu dönemde verilecek su miktarı bebeğin kılosuna, boyuna , aldığı anne sütü, idrar miktarına , kabızlığına göre değişir. Ama bu dönemde su öğün öncesi değil mutlaka yemek yerken yada yemek sonrası yudum yudum verilmelidir. Her öğün sonrası da teklif edilmelidir, özellikle kabız olan ve kabızlığa yatkın bebeklerde daha da arttırılabilir
 
Bebeklerin çok su içmesi normal mi?
 
İlk 6 ay bebeklerin su içmeye ihtiyacı yoktur. Bu dönemde gereğinden fazla su almaları;
 
– Bebeklerin elektrolit tuz dengesini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da bebeklerin nöbet geçirmesine sebep olabilir.
– Ayrıca bebeklerin böbrekleri bu dönemde tam gelişmemiş olup fazla su almaları su zehirlenmesine sebep olabilir. Böylece bebeklerin büyüme ve gelişmesi olumsuz etkilenir.
– Hazırlayacağımız mamalara fazladan su ilave etmek mamanın besin değerini ve kalori miktarını azaltacak olup, yine bebeğin elektrolit tuz dengesini bozabilmektedir.
– 6. aydan itibaren ise su zehirlenmesini düşünmeden bebekler su tüketebilirler.
 
Bebeklere su biberonla mı verilmeli?
 
Ek gıdaya başlandığında biberon ile bebeklere su vermek, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler ve sağlıksız beslenmeye yol açar. Bu dönemde suyu bardak veya suluk ile verilmesi önemlidir. Tam tutma ve kavrama becerisi gelişmediği için bu dönemde sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır. Kullandığınız bardak yada suluğun saplı, renkli ve üzerinde figürler olanları tercih edebilirsiniz. Belli aralıklarla su teklif edilmeli ama ısrar edilmemelidir.
 
Mama ile beslenen bebeğe su verilir mi?
 
Mama ile beslenen bebeklerin ilk 6 ay suya ihtiyacı yoktur. Vereceğiniz fazladan su bebeğin midesini dolduracak ve onun büyümesi ve gelişmesi için gerekli besinleri almasını engelleyecektir. Mama hazırlarken de su miktarı mutlaka kararında ve üzerinde ölçülere uygun hazırlanmalıdır. Bebeğinizin kalori hesabı ve gelişimi o miktarlara göre belirlenmiştir. Mamayı az tutup, su miktarını arttırır iseniz bebeğin gelişimini olumsuz etkilemiş olup, yine elektrolit, su tuz dengesini bozacaksınız.
 
Bebekler su içmiyorsa ne yapılmalı?
 
– Bebeğiniz her zaman su içmeyi sevmeyebilir, reddedebilir. Eğer içmek istemiyor ise zorlanmamalıdır. Belli aralıklarla su içmek teklif edilmelidir.
-Bebeklere emekleme döneminde, oyun oynadığı yerlere değişik suluklar koyarak su içmeyi hatırlatmalı ve teşvik edilmelidir.
-Su içmek istemeyen bebeklere şekerli su, meyve suları vermek en büyük yanlıştır. Bebeğinize fazla şeker yüklemiş, yanlış kontrolsüz ve sağlıksız kilo alımına yol açmış oluyorsunuz.
Kaynak: Milliyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title