Hamilelik depresyonu nasıl atlatılır?

Hamilelik, kadın vücudunda oldukça büyük değişiklikler ile seyreden fizyolojik durumdur. Bu süreçte karnın büyümesi, bebeğin büyümesi, kadının hormonlarının değişmesi gibi değişiklikler oluyor. Bunların yanı sıra büyük ruhsal değişiklikler de olur. Peki Hamilelik depresyonu nasıl atlatılır?
 
Hamilelik döneminde depresyon önemli bir problem olarak ortaya çıkabiliyor. ‘Hamilelik depresyonu nasıl atlatılır’ sorusu da yine bazı anne adayları tarafından araştırılmaktadır.
 
HAMİLELİK DEPRESYONU NASIL ATLATILIR?
 
Hamilelik süresince anne adayları pek çok olumlu duygu hissedebileceği gibi olumsuz duygular da hissedebilir. Örneğin; kaygı, huzursuzluk, mutsuzluk, ani öfke patlamaları gibi duygular bu süreçte gözükebilir. Hamile bir bayanın bedenindeki değişiklikler kilo alımları, ani hormonal değişimler bu olumsuz duyguları çok tetikleyici faktörler olabilir. Annenin hamilelik süresini maksimum mutlu duygular ile geçirebilmesi için sosyal destek çok önemli bir rol oynar.
 
Bunların yanı sıra hamilelik süresince annelerin pek çok kaygısı olabilir. ‘Acaba iyi bir anne olacak mıyım’ gibi düşünceler anne adaylarının aklından geçer ve bu düşünceler kaygıları oldukça tetikler. Aslında anne adayının kendi annesiyle kurduğu ilişkisiyle çok paraleldir. Eğer anne adayının kendi annesi kendi çocukluğunda çok iyi bir ilişki kuramadıysa, iyi bir anne modeli olamadıysa anne adayı da kendi bebeğini ‘acaba yeterince iyi annelik yapabilecek miyim’ düşünceleri ile bu süreci geçirebilir.
 
Bir yakından destek alınmalıdır.
Bu düşünceleri yakınınızla ya da güvendiğiniz birisiyle paylaşmak.
Düşünceler çok rahatsız edici boyutta ise uzmandan destek alınılmalıdır.
Bu süreçte doğum öyküleri dinlemeyiniz.
NOT: Bu süreçte çeşitli endişeleriniz varsa bunu hekiminiz ile paylaşınız. Bilgi kirliliği kaygıyı, endişeyi ve mutsuzluğu çok arttırır. Anne ve baba adayları hamilelik süresi boyunca bebek geldiği andan ilk 40 günlük süre boyunca bilgi edinmelidirler.
Kaynak: Sabah
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title