Bebeğe gece gündüz ayrımı nasıl öğretilir?

Yenidoğan bebeğiniz gün boyu uyuyor ama geceleri parti havasında gülmek oynamak istiyorsa şaşırmayın çünkü bebekler gece gündüz farkını bilmiyor. Bunun sebebi anne karnındaki alışkanlıklarından kaynaklanıyor yani anne karnında gündüz uyuyor ve gece uyanık oluyor aslında… Peki bu karmaşa nasıl çözülür?
Bebeğinize 3. haftadan sonra yavaş yavaş gece gündüz farkını öğretebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şöyle:
1. Gece ve gündüz saatlerini belirleyin. Örnek olarak sabah 07:00 – akşam 20:00 arasını gündüz olarak kabul edin. Akşam 20:00 – sabah 07:00 arasını gece olarak kabul edin.
2. Gündüz uykusu ve gece uykusu kavramlarını kafanızda netleştirin. Bebeğiniz ortalama 20-22 saat uyuyabilir. Hangisi gece uykusu, hangisi gündüz uykusu bunun ayırmını önce sizin yapıyor olmanız gerekir. Yukarıda belirttiğim gece gündüz saatlerini bu şekilde kullanın.
3. Gece olarak kabul ettiğiniz 20:00’da bebeğinizi salondan yatak odasına götürün ve o saatten sonra sık sık uyansa bile hızlı bir şekilde tekrar uyutmaya çalışın.
 
4. Gece uyanmalarında ne kadar uyanık kalırsa kalsın yüksek sesle konuşmayın, odayı aydınlatmayın ve odadan çıkarıp sosyal ortamınıza getirmek gibi bir hata yapmayın.
5. Gece, besleme ve bakım gibi işlemler yapacaksanız eğer loş bir ışıkta ve sakin hareketlerle yapın.
6. Hiçbir şekilde göz teması kurmayın, konuşmak isterseniz kısık sesle sadece “Uyku vakti, şimdi akşam oldu vs” gibi uykuyu telkin edecek sözler söyleyin veya ninni söylemeyi tercih edin.
7. Gündüz olarak kabul ettiğiniz saatlerde salonda küçük bir beşikte uyutabilirsiniz. Yatak odasında uyutmanızda da bir mahsur yok. Önemli olan uyandığında odayı aydınlatıp “Günaydın, günümüz başlıyor” gibi yüksek bir enerji ile karşılamak.
 
8. Bebeğinizle gün içinde bol bol konuşun, ayına uygun aktiviteler yapın, dışarı çıkarıp gün ışığından yararlanmasını sağlayın.
9. Gündüz uykularında iki saatten fazla kesintisiz uyumasına izin vermeyin.
Kaynak: Hürriyet Aile / Sertifikalı Uyku Koçu Esra Şimşek
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title